Üzemanyagszint mérõ LED-es szintkijelzéssel + hõfokmérõ

Bizonyára sokan jártunk már úgy, hogy elfogyott az üzemanyag a „paripánkból”, ez mindaddig nem is volt gond, amíg volt a közelben egy benzinkút, vagy csoportosan motoroztunk túrák alkalmával, tudtunk egymásnak adni mindig egy kis benzint. Viszont ha nem volt a közelben semmi és senki, akkor már fõhetett a fejünk (fõleg a nyári 40 fokos melegben) a több kilométeres motortologatástól!  
             
Ennek a problémának a kiküszöbölésére lett kifejlesztve ez a kis kapcsolás, segítségével mindig nyomon tudjuk követni az üzemanyagszintet (és egyben azt is tudjuk majd, hány fokban toljuk a motort… szerk. Samu).
                     
Az elektronika lényege, hogy nem kell megbontanunk szeretett motorunk tankját, nem kell csöveket vagy drótokat kivezetni belõle, egyszerûen a nyomásszenzorra kell rácsatlakoztatni a benzincsövet egy Y elágazással a karburátor elõtt. A benzinszintet pedig egy 10 LED-bõl álló csoport fogja a mennyiségnek megfelelõen kijelezni.
          
Az üzemanyagszint mérõ kijelzõ részére ráépíthetjük a motorhõmérséklet kijelzõ panelt is, melyet a hõfokmérõrõl szóló cikkben régebben már publikáltam, lent látni fogjuk hogy milyen módon építhetõ össze. Az itt ismertetett elektronika 3 részbõl áll: a nyomásszenzor elektronikája és a 2 kijelzõ panel LED-ekkel. Ezek a panelek egybeépíthetõek!
                   
A kapcsolásnak egy nyomásszenzor a lelke, mely a nyomás megváltozásakor a változással arányosan növeli, avagy csökkenti az ellenállását. Az érzékelõben tulajdonképpen egy Wheatstone híd van (hasonló, mint a Graetz híd, csak nem diódákból hanem ellenállásokból áll). A mért értéket a szenzor mûveleti erõsítõknek továbbítja, melyek átalakítják és erõsítik a jelet, így a kimenõ jel, már feszültség formájában fog megjelenni, ezt a jelet kapcsoljuk rá a LED kijelzõ panelra, amely indikálja a benzinszint pontos állását.
                
Folytassuk a beültetési és nyákrajzzal:
             
Benzinszint és hõfokmérõ nyákrajz
                 
A képre kattintva letöltheted a vezérlõpanel, a szintkijelzõ panel és a hõfok-kijelzõ panel beültetési és nyák rajzát!
                       
Ezzel a szoftverrel nyithatjuk meg a megtervezett paneleket: kattints ide > > >
                                                           
Nyomtassuk ki a beültetési rajzot, akár nagyítva, mert a késõbbiekben szükségünk lesz rá a beállításnál!
                 
            
                        
Miután elkészültünk a panelokkal, jöhet a fúrás, az alkatrészek behelyezése és beforrasztása.
          
Ezt a következõ módon végezzük el:
           
1. Az ellenállások kivezetéseit a test mellett, kis ívben, 90°-ban meghajlítjuk. Hajlítás után az alkatrészt, a beültetési rajz alapján a helyére illesztjük, majd beforrasztjuk. Az ellenállást célszerû olyan helyzetben beforrasztani, hogy a színkód gyûrûk azonos irányból legyenek "olvashatóak". A kivezetések forrasztáson túlnyúló szakaszát a beforrasztás után 1-1,5 mm-re csípõfogóval lecsípjük. Az ellenállások értékeit vagy mûszerrel, vagy színkód alapján határozzuk meg! Akinek nincs multimétere, figyelmébe ajánlom a következõ linket! > > >

2. A kondenzátor testen az értékek fel vannak tüntetve. Az elektrolit kondenzátoroknál figyelni kell a helyes beültetésre. A henger alakú burkolat palástján a negatív pólus jelölve van ill. a két láb közül a pozitív a hosszabb. Ne tévesszük el, mert ellenkezõ esetben az alkatrész és az áramkör meghibásodhat!  A nem elektrolit kondenzátor, értem ezalatt a 10nF-os kerámia kondit, tetszõleges irányba beforrasztható. Kerámia kondenzátoroknál az értékek jelölései:,  103=10nF,  104=100nF
            
Számolásuk:
             
Tehát ha van egy kondenzátorod, amin 103 a jel, akkor azt elõször is felbontod:

103 = 10 + 3

A tízes lesz a szorzó, az hármas pedig a hatványkitevõ a tízesen.

Tehát 103 = 10 * 10^3
(Tízszer tíz a harmadikon!)

3. A diódák beforrasztásával folytatjuk. Ügyeljünk forrasztáskor a helyes polaritásra. A dióda egyik végén fekete gyûrû látható, ezt a kapcsolási rajzon és a beültetési rajzon egyenes vonallal jelölik (a dióda katódja), míg a másik kivezetés jele a háromszög (a dióda anódja). A D1 diódát az IC tok alá terveztem! Mindenképp az IC foglalat beültetése elõtt forrasszuk be a fent leírtak alapján!

4. Az integrált áramkörök: az IC foglalatok beforrasztásakor figyelni kell, hogy a bevágások azonos oldalon legyenek a beültetési rajzon  jelölt bevágással. Az IC-k beültetésnél, (miután mindent beforrasztottunk kivéve a szenzort) ugyanezeket a szempontokat kell figyelembe venni.

5. A ledeknél, mivel fényemittáló diódák, szintén ügyelni kell az anódra és a katódra, ha új ledeket használunk, a hosszabb láb a pozitív, a rövidebb a negatív kivezetés. A led tokon jelölve van a negatív kivezetés, oly módon, hogy a tok lecsapott oldala a negatív.
6. A trimmerpotméterek behelyezése értelemszerûen a lábkiosztásnak megfelelõen történik a panelba!7. Legvégül a szenzort forrasszuk be, mert az a legnagyobb, az alsó felén külön jelölve van a lábkiosztás, ezt a panelon lévõ lábkiosztásnak megfelelõen kell beforrasztani.A forrasztási oldalon csípjük le egy csípõfogóval, vagy homlokcsípõvel közvetlen a cinezés mellett a kiálló lábakat!
        
LED polaritások
Diódák és Ledek helyes beültetése 
          
Az üzemanyagszint mérõ beállítása:
               
MINDENKÉPP OLVASSÁTOK EL A MOST KÖVETKEZÕ RÉSZT, ÍGY SOK IDÕT ÉS NYÜGÖT TAKARÍTHATTOK MEG MAGATOKNAK!
              
Helyezzük feszültség alá a készre szerelt panelünket. A nyomást egyelõre ne kapcsoljuk rá! Az IC3 (szenzor) 2-es és 4-es lábára helyezzük rá digitális multiméterünk csatlakozóit és kapcsoljuk DC 20V méréstartományba. A két láb között tudjuk mérni a szenzor offset feszültségét.
           
A VR1 trimmer bal alsó sarkában elhelyezkedõ A és B Jumper csatlakozások közül az egyiket zárjuk rövidre(vízszintesen a panelra nézve!!!) egy Jumper segítségével. Tekerjük a VR1 trimmert egy csavarhúzó segítségével, közben figyeljük a multiméteren kijelzett feszültségértéket. A tekerés hatására a feszültségünk közel 0 Volt kell, hogy legyen, ha már 1V környékén járunk, átválthatjuk a feszültségmérõt 2000mV DC tartományra.
             
Ha nõne ez az érték a csökkenés helyett, akkor vegyük le a Jumpert és zárjuk rövidre a másik két csatlakozót, ezután ismételjük meg az elõbb leírtakat. Ha végeztünk, hagyjuk a Jumpert a helyén, és ha tudunk még tekerni a VR1 potméteren, akkor állítsuk a legalacsonyabb feszültségre amire csak tudjuk!
               
Most vegyük le az IC3-ról a multiméterünket és kapcsoljuk rá az IC4 4-es és 6-os lábára, így látjuk az itt megjelenõ offset feszültséget! Tekerjük a VR2 trimmert addig, míg ismét a minimum feszültségszinthez érünk! Ha kész vagyunk, távolítsuk el ismét a feszültségmérõt!
             
Szenzor csatlakoztatása a mérendõ szinthez:
           
Osszuk el a benzincsövet egy Y elosztóval, így könnyen rá tudjuk csatlakoztatni a szenzort a lefolyó ágra! Nagyon fontos, hogy minél kevesebb levegõ legyen a csõben, mert annál pontosabb a mért érték!
           
A VR3-mal tudjuk beállítani a maximum szintet, ha tele van a tank, akkor tekerjük a VR3-t mindaddig, amíg az utolsó zöld LED nem világít a kijelzõ panelon! A minimum szint beállítása a VR2 segítségével történik! Tegyünk kevés benzint a tankba, annyit, amennyit a minimumnak szeretnénk, majd tekerjük a VR2-t addig amíg a piros LED, azaz a minimum szintet jelzõ LED nem világít! A VR4 finombeállító poti, ezzel egy komolyabb tartályban centiliterre pontosan meg lehet határozni a folyadékszintet!
               
A vezérlõ elektronikát célszerû az ülés alá építeni egy dobozba, onnan a szenzortól a csövet rácsatlakoztatni a benzincsõ Y elosztójára. A kijelzõ elektronikához egy 3 eres vezetékkel juttassuk el a jelet, a testet és a szükséges tápfeszültséget, innen nyerhetjük a hõfokmérõnek is a szükséges tápfeszt. (Esetleg a szenzort odavinni a benzincsõ elágazáshoz közvetlenül, így nem kell bevinni a csövet az ülés alá, csak a vezetéket kell elvezetni… szerk: Samu)
                 
Ha mindennel végeztünk és helyesen szereltük össze a mûszert, akkor egy tökéletesen pontos üzemanyagszint mérõt kapunk és többé nem kell attól félnünk, hogy menet közben a semmi közepén benzinhiány miatt megáll a motor.
           
Aki nem tudja elkészíteni a nyákokat, annak mindhárom nyákot el tudom készíteni, vagy el tudja készíttetni cégekkel a csomagolt fájlban lévõ fúrófájlok és gerberek alapján, melyeket le tud tölteni innen > > >
              
Ajánlom nyákgyártatáshoz a SATRONIK IPARI SZOLGÁLTATÓ ÉS KERESKEDELMI KFT.-t
SATRONIK
Technikájuk:
Egyoldalas nyomtatott áramkört galvánón bevonattal, igény szerint forrasztásgátlólakk bevonattal, pozíciófelirattal, ollóval körbevágva vagy kontúrmarva. Kétoldalas nyomtatott áramkört furatfémezve, galvánón bevonattal, igény szerint forrasztásgátlólakk bevonattal, pozíciófelirattal, ollóval körbevágva,vagy kontúrmarva. A forrasztásgátló maszk és a pozíciószita fotoszenzitív vagy szitanyomott technológiával készül.
            
Nyák

  Sok sikert kívánok az utánépítéshez!

További fotók hamarosan a http://kep.tar.hu/sub-ee19 képtárban.

Segítségért, problémákkal, vagy nyákkészítés ügyben, fordulj bizalommal hozzám a  -mail címen.

Kérdéseidet itt a Cikkek fórumában is felteheted > > >

Sub-ee (adatlap)
www.mzclubhungary.com
2009.01.05.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Hozzászólások   

0 #30 Horváth András 2013-11-05 17:05
Üdv!

Annyit kérdeznék hogy ledek helyett meg lehet-e oldani analóg óraként?
Idézet
0 #29 Sándor Máté 2012-07-08 14:55
Idézet - conti:
Mit takar az a 7812mert én nem vagyok elektronikába otthon

feszültségszabá lyzó ic, bemegy 12 V-nál magasabb nem stabil feszültség és stabilan 12vjön ki az out lábán, a felesleges feszültséget hővé alakítja, ezért kell hűteni
Idézet
0 #28 Roocko 2011-02-14 19:37
hello Sub-ee mennyiért csinálnál nekem 1 ilyen benzin szint mérőt mert én nem nagyon értek az ilyen elektronikus izékhez
és nagyon hasznos dolognak találom
Idézet
0 #27 suprmoto_xt 2009-12-18 09:41
Szia !

Kapcsolási rajzot esetleg nem tudnál küldeni akár e-mail ban akár itt is
Köszi.: Tibi
Idézet
0 #26 conti 2009-09-25 03:42
Mit takar az a 7812mert én nem vagyok elektronikába otthon
Idézet
0 #25 ghorvath 2009-08-25 10:28
Sziasztok!
Ahogy mar Máté a 11-es hozzaszolasaban megemlitette, gond az aramlo folyadek nyomasvaltozasa . En egy eve dobtam ossze egy hasonlo szerkezetet PIC-el, ami sajnos csunyan leszerepelt a deszkamodelles proban. Amint aramlott a folyadek, megorult a szenzor, es meg csak azt sem mondhattam hogy kompenzalok mert teljesen veletlenszeruen viselkedett (gondolom az orvenyek is beleszoltak az Y elagnal), ugralt a szint. Kedves Sub-ee! Ez a problema neked jelentkezett? Ha igen hogyan kuszobolted ki?
Egyenlore szamomra marad a fapados megoldas, az Y elagra atlatszo benyacso, amit a tank elott felvezetek a tank fele, lezarni valami kilotyogest gatlo dugoval, ami azert valami levegot beenged, igy folyamatosan kovetheto a benya szintje...

Gabor
Idézet
0 #24 geri 2009-07-07 12:24
Mennyiért vállalnád az elkészítését? Úgy is tudnád hogy multifunkciós legyen ez a dlog és számmal írja pl.: henger hõfok, kinti hõfok, benzinszint,akk u töltöttség. Ja és úgy is hogy van nekem egy trabant átfolyásmérõm hogy azt is belekalkulálni a dologba? Ha vállalnád de soványabb verzióban az se baj! küldj levelet a -ra
Idézet
0 #23 Samu 2009-04-09 11:34
Csá! A Hestore.hu-tól rendelt szenzorom megjött, jövõ héten összerakom a szintmérõt és minden kiderül...
Idézet
0 #22 kretenadam 2009-03-13 03:14
Sziasztok!
Most akarok szenzort venni a kész panelhoz. Mit ajánlatok ami beszerezhetõ, illetve ami biztosan jó és ha lehet nem érzékeny a légnyomásváltoz ásra?
Idézet
0 #21 tams9 2009-03-02 14:34
hello
Szerintem ezzel (http://www.hestore.hu/termek_10026021.html) a differenciál nyomásmérõvel kellene próbálkozni, ezzel kiküszöböljük a légnyomásváltoz ás okozta csalást. Már csak 1 gond van: ki kellene számolni, hogy maximális terhelés mellett mekkora az üzemanyag áramlási sebessége, mert ugye az is nyomásváltozást (csökkenést) okoz. És ez sem elhanyagolandó bizonyos áramlási sebesség fölött, mert nem véletlen, hogy ilyen módszerrel venturi csõben mérnek térfogatáramot.
Idézet

Keresés

Ez az oldal cookie-kat használ. Ha az oldalon böngészik, akkor elfogadja, hogy az oldal cookie-k segítségét vegye igénybe. Bizonyos szolgáltatások eléréséhez szükséges lehet, hogy bizonyos személyes adataidat megadja. Az "ELFOGADOM" gomb megnyomásával nyilatkozik róla, hogy az oldal alján elérhető "Tájékoztató a személyes adatok kezeléséről és és jogi nyilatkozat" részben leírtakat megismerte és elfogadja.
További információkért kattintson ide. Elfogadom