6V-os elektronikus feszültségszabályozó

Ebben a cikkben egy olyan 6V-os feszültségszabályozó építését szeretném bemutatni, mely minden 6V-os MZ típushoz, illetve más 6V-os rendszerû dinamós motorokhoz is felhasználható.(Figyelem, ezt az elektronikát nem építettem meg, de a szimuláció alapján kitûnõen mûködik!) Az elõzõ cikkben (12V-os elektronikus feszültségszabályozó Zener-diódás túlfeszültségvédelemmel) leírtak alapján kell elkészítenünk  ezt az elektronikát is, itt is a forrasztási oldalra kerülnek majd az alkatrészek. A nyák alá így könnyen felcsavarozható a hûtõlemez, amely egyben a fesszabályzó tartólemeze is (pirossal körvonalazott a rajzon).

Nyák és beültetési rajz:

Nyákrajz

A képre kattintva letöltheted a nyákrajzot!

Ezzel a szoftverrel nyithatjuk meg a megtervezett panelt: kattints ide

Alkatrészlista:
Tranzisztorok:
1db BD243
1db BC212
1db BC213
Ellenállások:
1db 330 ohm
3db 1 kohm
1db 1,2 kohm
1db 100 kohm
Kondenzátorok:
1db 4,7nF
Diódák:
1db 1N5408
1db ZPD 4V3
1db ZPD 18V
2db KY708
Egyéb:
75x60mm-es 2 mm anyagvastagságú alulemezmelybõl a hûtõlemezt munkáljuk ki.
A BD243-as TO220-as tokozású tranzisztorhoz csillámlap szigetelés.
A BD243-ashoz furatgyûrû szigetelés! Kis hõvezetõ paszta (szilikonzsír) az imént említett tranzisztorhoz.
10cm-es darab falban lévõ (nem sodrott!) vezetékbõl a réz belsõ (1-1,5mm átmérõjû)! 
Építés menete: Miután megvettük az alkatrészeket és elkészítettük a nyákot, következhet az összeszerelés, amint azt már az elõbb említettem nem a szokásos módon szereljük össze a feszültségszabályozót, itt az alkatrészek is a forrasztási oldalra kerülnek, ezért nem kell megfúrjuk a nyákot az alkatrészek lábainak, viszont kicsit besüllyeszthetjük teljes átfúrás helyett, hogy az alkatrészlábak középpontosan helyezkedjenek el.  Hajlítsuk el az alkatrészlábakat az alkatrésztest mellett (ellenállásoknál például) annyira, hogy a nyákon lévõ furattávolságba pont belepasszoljanak, majd vágjuk le õket kellõ hosszúságúra, legvégül forrasszuk rá a panelre. Az 51-es csatlakozásnál található egy forrpont, ahova a 10 cm-es rézhuzal belsejének egyik felét forrasszuk rá, a másik felét pedig a diódák anódjaira, megjelöltem a légszerelést a rajzon!  
Ha elkészültünk a panellel utána felcsavarozhatjuk a megadott furatokon a panel alá a hûtõlemezt (ennek mérete szerepel a rajzon)! A KY 708 típusú diódákon M5-ös menet található, melyeknél átfúrva a panelt és a hûtõlemezt könnyedén becsavarozhatjuk õket! A panel közepén található 4-es furatba is csavarjunk be egy M4-es csavart, ugyanezzel a módszerrel, így létrejön a biztos pozitív átvezetés a panelon! Legvégül csavarozzuk fel a BD234 típusú tranzisztort, szigeteljük a hûtõfelületén csillámlappal, ne felejtsük el a hõvezetõ pasztát felvinni a csillámlap mindkét oldalára. A felcsavarozás elõtt furatszigetelõ gyûrût is tegyünk a tranzisztorra.
A BD234-nek kimetszett helye van a panelon, ezt ne felejtsük el kivágni!Elkészültünk a feszültségszabályozóval, most beszerelhetjük egy mûszerdobozba, vagy ha a hûtõlemez szélességébõl levágunk egy kicsit, akkor befér egy A8-as OBO dobozba, melyet villanyszerelési szaküzletben 200Ft-os áron megvásárolhatunk.
A vezetékek csatlakoztatása:
51   - akkumulátor pozitív csatlakozása=> piros vezeték
D+   - dinamó pozitív csatlakozása (állórészen ugyanezzel a jelöléssel jelölve)
61   - visszajelzés => piros-zöld vezeték
DF   - gerjesztés=> kék-zöld vezeték
D-    - dinamó negatív csatlakozása, azaz a test=> barna vezeték
                
Kép a fesszabályzóról

Sok sikert kívánok az utánépítéshez!

További fotók a http://kep.tar.hu/sub-ee19 képtárban.

Segítségért, problémákkal, vagy nyákkészítés ügyben, fordulj bizalommal hozzám a  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.

Kérdéseidet itt a Cikkek fórumában is felteheted > > >

Sub-ee (adatlap)
www.mzclubhungary.com
2008.07.19.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Hozzászólások   

0 #41 Krisz 2015-03-18 19:30
Szevasztok! Megtudnátok nekem mondani, hogy milyen a lábkiosztása a BC212 és BC213-as tranzistoroknak ? - mivel nálunk ilyeneket már nem kapni, csak hasolnókat, és nagy a gyanúm, hogy nem eggyeznek a lábkiosztások (gyártófüggőek is szerintem). Előre is köszönöm.
Idézet
0 #40 Szoboszlai Dénes 2015-01-26 20:29
Idézet - Müller Szabolcs:
Idézet - heicman:
Gratulálok a szabályzóhoz,nagyon szép munka.Volna egy kérdésem ezzel kapcsolatban.Működne akkor is,ha ki hagynám a gerjesztöellenállást is?Előre is köszi a választ.


Ki kell hagyni mindenképp!

Ezek szerint akkor én rosszul csináltam? Nem hagytam ki a gerjesztő ellenállást, így használom 1 éve, kicsit talán jobban melegszik, mint kéne, de üzemel szépen. Az ellenállás kivételével mi változik?
Idézet
0 #39 Müller Szabolcs 2014-09-06 17:00
Idézet - heicman:
Gratulálok a szabályzóhoz,nagyon szép munka.Volna egy kérdésem ezzel kapcsolatban.Működne akkor is,ha ki hagynám a gerjesztöellenállást is?Előre is köszi a választ.


Ki kell hagyni mindenképp!
Idézet
0 #38 heicman 2011-09-13 10:31
Üdv.Grat. nagyon jó kis kapcsolás.A kérdésem az lenne ,hogy kihagyható-e a gerjesztő ellenállás?(din amóházon lévő)
Idézet
+1 #37 heicman 2011-09-13 09:01
Üdv.Grat. nagyon jó kis kapcsolás.Kérdé sem az volna ,hogy ki lehet-e hagyni a gerj. ellenállást.Kös zi.
Idézet
0 #36 heicman 2011-09-12 18:52
Gratulálok a szabályzóhoz,na gyon szép munka.Volna egy kérdésem ezzel kapcsolatban.Mű ködne akkor is,ha ki hagynám a gerjesztöellená llást is?Előre is köszi a választ.
Idézet
+1 #35 Müller Szabolcs 2010-12-27 22:53
Idézet - Szabi_82:
A dinamósnál mivel nincs gerjesztés gondolom nem kell bekötni DF pint? ??????
Egyenírányító kapcsolás nincs valakinek ?Dinamósra miért kell egyenirányító?

Írj a -ra. A DF-et dinamósnál is be kell kötni!

Üdv.:Sub-ee
Idézet
0 #34 Müller Szabolcs 2010-12-27 22:52
Idézet - TyerCorp:
Szia! Ez a kapcsolás szerinted mûködhet 634-es Jawa gyújtásával is, vagy csak MZ-n?


HA a JAWA negatív testelésű, akkor arra is jó!

Üdv.:Sub-ee
Idézet
0 #33 fzooltan 2010-08-01 07:43
Üdv! Sikerült elkészítenem a fesszabályzót,t ökéletesen mûködik,stabil a töltés. Sajnos elöszörre volt egy kis fennakadás mert a ky708 -as helyett ugyan csavaros diódát,de fordítottat adtak és ezt nem mondta a boltos.Ez némi kellmetlenséget okozott,de a probléma megoldódott.
Köszönet a szerzõnek a cikkért!
Idézet
0 #32 piger 2010-03-29 16:12
demcar

mivel ez csak dinamós gyújtáshoz van kitalálva ezért a mágnes gyújtáshoz nem fog mûködni arra is van megfelelõ kapcsolás!
Idézet

Keresés

Ez az oldal cookie-kat használ. Ha az oldalon böngészik, akkor elfogadja, hogy az oldal cookie-k segítségét vegye igénybe. Bizonyos szolgáltatások eléréséhez szükséges lehet, hogy bizonyos személyes adataidat megadja. Az "ELFOGADOM" gomb megnyomásával nyilatkozik róla, hogy az oldal alján elérhető "Tájékoztató a személyes adatok kezeléséről és és jogi nyilatkozat" részben leírtakat megismerte és elfogadja.
További információkért kattintson ide. Elfogadom