2008.08.01-04 Erdély túra I.

Helyszín:
Erdély (Arad-, Hunyad-, Fehér-, Kolozs- és Bihar megyék)

Összes táv: Budapestrõl 1100 km minimálisan (ebbõl 606 km Erdélyben) plusz egyéntõl függõen fakultatív (ez még pár százas).

1. nap (08.01.)

06:30-kor találkozó Budapesten a Lurdy-Ház parkolójában, indulás 07:00-kor.

    (170 km)

09:30-kor találkozó Szegeden a Tesco parkolójában, indulás 10:00-kor.

    (55 km)

11:00-kor Határátlépés Nagylaknál

    (48 km)

12:00-kor érkezés Aradra

  Aradon tartjuk az ebédszünetet, mindenképpen megnézzük az Aradi várat (sajnos csak kívülrõl, mivel napjainkban katonai létesítmény), az aradi vértanúk emlékoszlopát (ahol a vértanúk földi maradványait végsõ nyugalomba helyezték), valamint Zala György Ébredõ Szabadság címû szoborkompozícióját, melyet a vértanúk tiszteletére készítettek a lakosság adományaiból és jelenleg a Megbékélési Parkban rejtegetnek.

    (175 km)

Csernakeresztúr

  Kis magyar falucska Déva és Vajdahunyad között, 12 km-re fekszik mindkettõtõl, 50 km-es körzetében rengeteg természeti kinccsel (termálfürdõ, tengerszemek, vízesések és barlangok). A Retyezátnak köszönhetõen betekintést nyerhetünk a Déli-Kárpátok szépségeibe. A faluban mûködik tájház és szervezett formában foglalkoznak falusi turizmussal. Magos Déva Vára és Vajdahunyad kötelezõ program, többit a helyszínen a helyiek iránymutatásával megbeszéljük. Szállás helyi vendégház(ak)ban (kb.: 4000-Ft./fõ/félpanzió), sátorozás is megoldható szerintem.

   Az elsõ nap útvonala végig a Maros völgyében halad, festõi látványt nyújt a folyó. Az aradi érkezés után már nincs kötött idõterv, a csapat igényeinek megfelelõen haladunk, bámészkodunk és pihenünk…

2. nap (08.02.)

Korai ébresztõ után további tobzódás az élményekben…

    (70 km)

Gyulafehérvár a következõ állomása a túrának, elhagyjuk a Kenyérmezõt, de továbbra is a Maros követésével jutunk el ezen õsi magyar városba. A vár látogatása a tervezett program, melynek székesegyházában helyezték örök nyugovóra dicsõ õseink számos nagyját, mint például Hunyadi Jánost és Bocskai Istvánt.

    (60 km)

   Elérünk Erdély legnyugatibb székely lakta területéhez, a neve Aranyosszék.

Torockó lesz második (és harmadik) erdélyi éjszakánk táborhelye, jól felszerelt kemping található itt (4,5 euro/fõ) faházakkal (11 euro/fõ). Gyönyörû székely falu, amely egy völgyben fekszik, folyójában egykor aranyat mostak és van itt helyi népviseleti múzeum. Közelében olyan látványosságok találhatóak, mint a Tordai-hasadék, ahol a menekülõ Szent László mögött vált ketté a hegy, a Jókai regényébõl (a nagyenyedi két fûzfa) ismerõs kuruc idõkben elhíresült városka Árpád-kori várral, a torockószentgyörgyi várrom gyönyörû kilátással vagy a több településbõl összeolvadt Torda.

3. nap (08.03.)

Valamikor felébredünk és…

    (30 km)

Kincses Kolozsvár napja virrad ránk, hiszen ezt a napot teljesen Erdély „fõvárosának” szentelnénk. Vasárnap lévén lenne lehetõségünk találkozni a Brothers-el, és megcsodálni a Szent Mihály templomot, Erdély második legnagyobbikát, a belváros díszterén álló híres Mátyás szobrot és még sorolhatnám napestig, de ugye senkinek sem kell bemutatnom az Igazságos és Bocskai szülõvárosát. Judas-ék vezetésével jó kis nap lesz ez is.

    (30 km)

   És ha már olyan jól berendezkedtünk, irány vissza Torockóra aludni, vagy valami hasonló miatt.

4. nap (08.04.)

 Minden jónak vége szakad egyszer, így hát nekünk is el kell indulnunk hazafelé.

    (180 km)

Keresztül szelve Kalotaszeget és a Bihar hegységet, átkelve a Király-Hágón és elhaladva tucatnyi Árpád-kori négy fatornyos templom árnyékában a gyalui várkastély látogatása után érkezünk meg Nagyváradra. Itt meglátogatjuk a középkori Magyar Királyság egyik legerõsebb várát, láthatjuk még a Körös-vidéki múzeumot vagy Szent László hermáját.

    (13 km)

Ártándnál visszatérünk szûkebb hazánkba, utolsó megbeszélése a négy nap élményeinek és azután mindenki elindulhat hazafelé.

    (140 km)

Szolnok

    (100 km)

Budapest

Jelentkezõk: 

ghostrider - sátor
Gyurm@ - sátor
bluerider - faház - 3 fõ
bambi - sátor
boky - sátor
Ágica és Samu - sátor MUZulmán - sátor
TZrider250 - sátor
Hamza - faház
fuvaros - sátor
grafur - sátor
perec - sátor - 2 fõ

További információk, találkozási pontok és jelentkezés a fórumban > > >

Ez az oldal cookie-kat használ. Ha az oldalon böngészik, akkor elfogadja, hogy az oldal cookie-k segítségét vegye igénybe. Bizonyos szolgáltatások eléréséhez szükséges lehet, hogy bizonyos személyes adataidat megadja. Az "ELFOGADOM" gomb megnyomásával nyilatkozik róla, hogy az oldal alján elérhető "Tájékoztató a személyes adatok kezeléséről és és jogi nyilatkozat" részben leírtakat megismerte és elfogadja.
További információkért kattintson ide. Elfogadom