MZ ES 250 (1961) Stoye 2 oldalkocsival

Vasmalac napi használatra

A fent írott cím ötletét az adta, hogy a hatvanas években a kelet-németországi Zschopauban gyártott MZ ES típusú motorkerékpárokat a korabeli szleng EisenSchwein-nek, vasmalacnak (elegánsabban nevezhetnénk Acélsertésnek is) becézte. Most, hogy így elnézem, van benne valami: az első lámpa hátsó részének lekonyuló lemezelése, a kövérkés tank, a szoknyás hátsó sárvédő felkunkorodó része némiképp emlékeztetnek az említett háziállatra. A cím másik része pedig kritikusaimnak szól: nem száz százalékosan eredeti gépről lesz szó, hanem a beszerezhetetlen alkatrészek hiányát diszkrét félhomályba burkoló napi használatra való utalásról.

A gép létrejöttének előzménye, hogy mielőtt gyermekeim betöltötték volna tizedik évüket (addig tekinti a KRESZ egy személynek a két kiskorút), vásároltam egy 1969-es évjáratú ES 250/2-est Stoye Superelastik (tudják, azzal az elég sajátos formavilágú szögletes) oldalkocsival. Az első néhány évben családostól, négyen vágtunk neki a veterános rendezvényeknek. Menettulajdonságai, praktikussága, kényelme ennek a fogatnak elvitathatatlan, szépsége, kecsessége annál inkább elgondolkodtató. Sok szögletes, egyenes vonalat tartalmaz, hatalmas, majdnem teljesen sík lemezfelületeket. Idétlenek az Earles-villában bujkáló aprócska 16”-os kerekek, és a meredten egyenesen álló első fényszóró sem ad igazán veterános karaktert a motornak.

Az interneten a Stoye Fahrzeugbau oldalán láthatók német veteránkedvelők által nagy becsben tartott oldalkocsik, melyek 1925-től (!) 1989-ig a legkülönbözőbb motorokkal voltak összekapcsolva. A cég igen szép kivitelű és magas technikai színvonalú gépeket gyártott, melyekből a hatvanas évek végén Magyarországra is kerültek példányok, közöttük az én Superelastikom is.

Nekem mégis valami régebbire, szebbre fájt a fogam. Találtam is a veterános apróhirdetések között 2008. májusában egy Romániából importált 1961-es évjáratú ES 175/1-es MZ-t Stoye 2-es oldalkocsival. A szörnyen leharcolt gép Nagykállóról került nem kevés küzdelem árán a szombathelyi sufniműhelybe, ahol azt vettem a fejembe, hogy a Trophyval összeépítve létrehozok egy, az öreghez hasonló, ám modern technikai alapokon nyugvó fogatot. (Talán elnézik nekem ezt azok a hasonló érdeklődésű társaim, akik Magyarország alig bürokratikus, veteránbarát ügyviteli rendszerében megpróbáltak már magánimportból származó papírok nélküli járművet hivatalosan forgalomba helyezni.)

 

A kezdet

Az oldalkocsiból hátul (már) kifolyhat a víz

 

A kezdet

Jó pár évet állhatott a szabadban

 

A lelet irgalmatlan állapotban volt (ha az oldtimer katalógus ötös minősítését a legromosabb járművek kapják, akkor ez úgy a kilences-tizes kategóriájába tartozna). Simára futott gumikon keservesen döcögő, beállt motorú, itt-ott lepattogott fekete-sárga-kék festésű összerozsdásodott romhalmaz birtokába jutottam. Na, de az oldalkocsi! Kecses vonalú, szép áramvonalas, formás jószág, igaz, hogy a hátsó részét a tengelytől hátrafelé úgy kellett kitalálni, mert teljesen hiányzott! Se kárpit, se hátsó ajtó, ülés, plexi, sok mindent pótolni kellett.

Kuriózumnak számított viszont a két külön ülés, igaz, hogy az első ülést újra kellet építeni, mivel megállt benne a víz, és teljesen szétrozsdásodott. A javítás során kapott négy db Mercedes ülésrugót és több epedarugót a kevésbé teherhordó részeken. A tank szintén ritkaság, az alján volt két akkora lyuk, amelyen befért volna a kisujjam, valamilyen rárgógumiszerű anyaggal voltak betömve. Ezeket befoltoztam, majd az egészet tankfelújító készlettel mentettem meg a további enyészettől. A két oldaldoboz jó állapotban maradt meg, csak hozzá kellett illeszteni őket a meglévő vázelemekhez.

 

Vasmalac

Így nézett ki az oldalkocsi alja


Vasmalac

Ilyen volt az első ülés

 

A hátsó sárhányó a modernebb MZ típusoktól eltérően felhajtható, egy Trophy-sárvédőből és egy vasboltban vásárolt zsanérből épült újjá. Az oldalkocsi karosszériát úgy javították, hogy amikor kilyukadt, kívül és belül 2-es acéllemezeket csavaroztak rá M6-os csavarokkal, majd a csavarmenetek kilógó részét elszegecselték. Ezeket a javításokat nehéz volt eltüntetni. Mégis könnyebb, mint az ívhegesztővel „összesározott” részeket, amelyeknél sok esetben az eredeti acéllemez is „eltűnt”.

Az 1969-es oldalkocsis Trophy-ból a következő részek maradtak meg: váz, blokk, első villa, oldalkocsi alváz, illetve a kerekek. Ezen a típuson a váz csavarodását és szélérzékenységét szokták kritizálni. Nos, az oldalkocsi alváz remekül kimerevíti a motor egycsöves vázát, és nagyon kellemes komfortot biztosít az utasnak teleszkópikus, torziós rudas szerkezetével. A szélre is kevésbé érzékeny már az áramvonalas karosszéria.


Vasmalac

A gép az interneten található fotók után kapta színét

 

Vasmalac

Nagyon komfortos, kényelmes az oldalkocsi

 

Végezetül a díszekről. A Stoye 2-es oldalkocsi elején alumínium dísz fut végig, amelynek feladata letakarni a hegesztési varratot. Be is szerezhető Ausztriából néhány száz euróért. Én ezt nem engedhettem meg magamnak, gépemet egy pontosan beillesztett alumínium lemez díszíti, amelyet először kipolíroztam, majd visszamattítottam, mivel napsütésben rettenetesen belevillogott a szemembe. A tank jelvényei vastag alumínium tuskóból tűreszelővel készültek az eredetihez némiképp hasonló formára, míg a balos térdpárnagumi az eredeti minta után gumilapokból gumiragasztóval van rétegenként összeragasztva. Legbüszkébb mégis az oldalkocsi Stoye-emblémáira vagyok: alumínium korongra felszegecselt alumínium drótból vannak meghajtogatva a betűk, majd az egészet lefestettem és kicsiszoltam, hogy legjobban hasonlítson az eredeti öntvény címerekre.

 

Vasmalac

Elölről erősen veterános az összkép


Vasmalac

Az általam gyártott oldalkocsi embléma


Biztosan lesz az olvasók és szakértők között sok olyan, aki hevesen tekerni fogja a fejét a kisipari (fuser?) megoldások láttán. Én mégsem szégyenkezem miattuk, hiszen ezen a gépen aztán tényleg sok saját kezű munka van, amelyekre korábbi veterán járműveim felújítása során nem volt módom.


Cseke István (OldalkocsisPisti)
Szombathely

www.mzclubhungary.com
2011.

Szóljon hozzá!

Hozzászólások  
0 # Dancsi 2011-10-18 20:02
Szevasz! Nagyon jó lett a motorod!
Azt szeretném kérdezni,hogy miért van a romos állapotban gömbölyű hűtőbordás henger,kész állapotban pedig a szögletes trophy henger?Tudtomma l ez a típus nem készült a szögletes hengerrel.
üdv Dancsi
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # cseke tibor 2011-02-28 16:06
Gratulálok Kedves "Rokon"!
Úgy látszik mi olyan motorokat csinálunk amelyekröl cikk is készül/az enyém a piros ETS/csak nem a "név kötelez"?
Most ismét nagy fába vágtam a fejszém,ha elkészül cikk is lesz róla.
Szombathely közelébe járva megtekinteném a csodád.
Üdv,-lehet rokon-Cseke Tibor
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Geregai Péter 2011-01-18 19:17
Imádtam a kisipari "fuser" megoldásokat! Az oldalkocsi tükör különösen tetszett! 5 pötty részemről
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
-1 # Cseke István 2011-01-12 20:06
Köszönöm, örülök, hogy tetszik. Elég sokat dolgoztam rajta!Idézet - subee:
Le a kalappal! Ez a gép gyönyörű, nagyon szép munka!

Üdv.:Sub-ee
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Cseke István 2011-01-11 19:10
Idézet - Dodi:
Gratula! Nagyon szép fogat lett! :-) :-)

Köszönöm, örülök, hogy tetszik!
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Cseke István 2011-01-11 19:09
Idézet - behan:
behan
Sok kitartó munka,idő,pénz megérte!Szép látvány!Gratulálok hozzá!

Köszönöm! Feleségem nem tudja, mennyibe került, bár szeret rajta motorozni!
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Cseke István 2011-01-11 19:07
Idézet - nyakas:
Szép a gép!! kiváncsi volnák a rendszámig vezető útra ugyan is én is hasonlo cipőben járok.

Lehet, hogy ez luxus, de én feláldoztam ezért a gépért egy rendszámos oldalkocsis 250/2-est. Annak a papírjaival fut ez a gép. Rozsdát vakarni sokkal jobban szeretek, mint ügyeket intézni az Ocsmányirodában ! Bocs!
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Cseke István 2011-01-11 19:04
Idézet - mferi64:
Ez igen az akarat és szeretet csodákra képes!! Gratulálok Nagyon Szép lett.Kíváncsi lennék mennyi időbe került a többit nem kérdezem.

Összel szedtem szét, és jövő tavaszra állt össze. Dícséret a pesti krómozónak és festő cégnek, mert persze az profi munka volt.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Cseke István 2011-01-11 19:01
Idézet - festékes:
Gratulálok!
Ehhez igazi elhivatottság kell,olyan ez mint mikor nekem egy lepukkant vályogfalú szobából kell egy minden igényt kielégítő dizájnos irodát csinálnom!
Sok szép élményt és kilómétert kívánok hozzá! :-)

Köszönöm!A vályogfal azért is találó, mert helyenként ez is "ki volt sározva"!
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Cseke István 2011-01-11 18:59
Idézet - Punisher:
Ami valakinek szemét az másnak kincs, de még milyen!
Az hogy gyönyörű nem kifejezés, ez csodálatos :cry: !
Attól még hogy saját kezűleg gyártasz rá valamit nem fog senki megvetni, főleg ha ilyen jól csinálod! ;-)
Gratulálok hozzá és remélem egyszer látom majd élőben is!

Úgy legyen. Az általam készített dolgok nekem emelik az értékét, de a sokak által oly nagyra tartott EREDETISÉGet viszont csökkentik!
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Cseke István 2011-01-11 18:57
Idézet - behan:
behan
Sok kitartó munka,idő,pénz megérte!Szép látvány!Gratulálok hozzá!

Köszönöm a dícséretet, a Veterános újság elutasított, mert "ez csak egy összeépítés!" Örülök, hogy Nektek tetszik!
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Cseke István 2011-01-11 18:54
Köszönöm a dícséretet. A /1-es blokk átfordul, de el van törve a bal blokkfél. Meg aztán a 16-os lánckerék miatt nagyon pörörg (eléggé melegszik)a gép. Nem hátrány a széles bordás henger, hengerfej. A lánckerék azért ilyen kicsi, mert dög nehéz az acéllemez oldalkocsicsóna k. Szerintem reménytelen a blokk!Egy /2-es a /1-es meseszép kasztnijával! Gyönyörű, és is így gondoltam eredetileg, de a peregy ritka. Blokk nem maradhatott volna? Tudom az újabb erősebb, de a /1-esé sokkal szebb...
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Kállai Rudolf 2011-01-11 14:58
Egy /2-es a /1-es meseszép kasztnijával! Gyönyörű, és is így gondoltam eredetileg, de a peregy ritka. Blokk nem maradhatott volna? Tudom az újabb erősebb, de a /1-esé sokkal szebb...
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Behan Pál 2011-01-11 10:59
behan
Sok kitartó munka,idő,pénz megérte!Szép látvány!Gratulá lok hozzá!
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Müller Szabolcs 2011-01-10 20:44
Le a kalappal! Ez a gép gyönyörű, nagyon szép munka!

Üdv.:Sub-ee
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Szabó Norbert 2011-01-10 10:25
Ami valakinek szemét az másnak kincs, de még milyen!
Az hogy gyönyörű nem kifejezés, ez csodálatos :cry: !
Attól még hogy saját kezűleg gyártasz rá valamit nem fog senki megvetni, főleg ha ilyen jól csinálod! ;-)
Gratulálok hozzá és remélem egyszer látom majd élőben is!
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Simon Tibor 2011-01-09 12:50
Hammerts125. Szia :eek: .Csak gratulálni tudok hozzá!Nem semmi amit csináltál.Csoda szép lett.Vigyázz rá nagyon.Üdv.Hamm er.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Nagy László 2011-01-09 09:36
Gratulálok!
Ehhez igazi elhivatottság kell,olyan ez mint mikor nekem egy lepukkant vályogfalú szobából kell egy minden igényt kielégítő dizájnos irodát csinálnom!
Sok szép élményt és kilómétert kívánok hozzá! :-)
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Kalmár Krisztián 2011-01-09 08:00
Elképesztő! hát ilyen egy Vas-megyei gyerek amit a fejébe vesz az megszületik Csodaszép! Gratula hozzá
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Mihály Ferenc 2011-01-09 06:54
Ez igen az akarat és szeretet csodákra képes!! Gratulálok Nagyon Szép lett.Kíváncsi lennék mennyi időbe került a többit nem kérdezem.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Szabolcs 2011-01-08 23:23
Szerintem ne fogd be napi használatra, bár arra tippelek ezt te sem gondoltad komolyan.
Tetszetős lett, bár elfért volna több kép a felújításról.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Végh andrás 2011-01-08 22:20
Gratula! Nagyon szép fogat lett! :-) :-)
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Zoltán 2011-01-08 20:23
Gratulálok,gyön yörű lett a gép!
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Farkas Istvan 2011-01-08 19:24
Szép a gép!! kiváncsi volnák a rendszámig vezető útra ugyan is én is hasonlo cipőben járok.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # iván árpád 2011-01-08 18:25
Gratula tetszetős lett.
A blokkot nem lehetett felújitani?
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
Ez az oldal cookie-kat használ. Ha az oldalon böngészik, akkor elfogadja, hogy az oldal cookie-k segítségét vegye igénybe. Bizonyos szolgáltatások eléréséhez szükséges lehet, hogy bizonyos személyes adataidat megadja. Az "ELFOGADOM" gomb megnyomásával nyilatkozik róla, hogy az oldal alján elérhető "Tájékoztató a személyes adatok kezeléséről és és jogi nyilatkozat" részben leírtakat megismerte és elfogadja.
További információkért kattintson ide. Elfogadom