MZ órák

Szétszedés

Nagyon sok fórumban újra és újra felteszik a kérdést, hogyan is lehet szétszedni egy MZ órát. Íme egy leírás, hogyan tudjuk mindezt megvalósítani a legegyszerûbben.

Elõszöris vegyük ki az órát a gumiharangból. Finoman toljuk ki belõle a spirálnál és a tetejénél fogva, majd húzzuk le a visszajelzõ lámpák saruit (érdemes megjegyezni, hogy melyik hova való) és tekerjük le a spirált. Ekkor már a kezünkben van maga az óra, lássuk mibõl áll. Az óra két fõ része a ház és a mérõ szerkezet. A ház részei: a fémburkolat, a krómozott perem, az óraüveg és a fényterelõ. A mérõ szerkezet pedig a mechanikából, a számlapból és a mutatóból.

Ahhoz, hogy hozzájussunk a belsõ mechanikához, el kell távolítanunk az óra krómozott peremét, illetve a nagy mûanyag anyát le kell csavarnunk a ház alján. A krómos peremet nagyon óvatosan egy kis csavarhúzó (pl. órás csavarhúzó) segítségével apránként felfeszegetjük, körben haladva kb. 0,5-1 centis távolságonként. Nem szükséges nagyon felfeszegetni, ugyanis a ház peremén, amin át kell emelnünk a krómozott peremet, nem nagy, csupán 2-3 mm-es. Ha ezzel megvagyunk, a nagy anyát csavarjuk le, majd kezünkbe is vehetjük a mechanikát. A számlapot két csavar tartja, a mutató pedig ragasztva van a tengelyre. Elõször a mutatót kell levennünk. Ezt úgy tudjuk megtenni, hogy pl. egy fogóval megfogjuk a tengelynél a mutatót és magát a tengelyt is egy másik fogóval, majd lehúzzuk. Nem lesz egyszerû lehúzni mert nagyon erõsen fogja. Ha ez is megvan, jöhet a számlap levétele a két csavar kitekerésével. Túl is vagyunk a nehezén, ezután már könnyû tovább bontani (általában nem is szükséges) :)

Összerakás

Természetesen az összerakás fordított sorrendben történik. Ha levettük, akkor a számlapot visszacsavarozzuk, majd a mutatót visszanyomjuk a tengelyre. Ha nehezíteni szeretnénk a következõ szétszerelést, fel is ragaszthatjuk :) Visszahelyezzük a mechanikát a házba, a házon kívül lévõ nagy anya csavart rátekerjük. A peremet az üveggel, fényvetõvel együtt finoman visszapattintjuk a házra. A peremet visszahajtani elég nehéz feladat, én nem is hajtottam vissza, hanem FBS szilikonpasztát nyomtam a perem alá (festékboltban is lehet kapni), ez védi meg a pára bejutásától az órát és a számlapot (elég kellemetlen, ha a frissen nyomtatott új számlapunkat az elsõ mosás után elmaszatolja egy nagy, kövér vízcsepp :) ) illetve ha megszilárdul, a perem nem mozdul meg többet. Mehetnek vissza az óraházba a visszajelzõ lámpák, rá a saruk, spirál, majd vissza lehet tenni a gumiharangba.

Módosítások

Számlap csere

Sub-ee órái

A legnépszerûbb módosítás a számlap mintájának áttervezése. A neten sok helyen lehet találni módosított számlapokat letölthetõ formában, az általunk fellelteket lentebb találhatjátok. Ezeket kinyomtatjuk és már rakhatjuk is fel. A legjobb megoldás, ha magunk készítjük el a számlapot, így biztosan megfelel az igényeinknek.

Elõször szükségünk lesz egy jó képszerkesztõ programra, mint pl. Adobe Photoshop, JASC Paint Shop sorozat (de lehet próbálkozni Paint-el is :) ) melyben megtervezzük a számlapunkat. Nyitunk egy új lapot a programban, melynek paraméterei meg kell, hogy egyezzenek a számlap méreteivel. A számlap pontosan 77 mm átmérõjû, tehát ez legyen a lap oldalainak mérete is. Ebbe rajzolunk egy 77 mm átmérõjû kört, ez lesz a számlap külsõ kerülete. Azonban a teljes számlapot nem látjuk a fényvetõ miatt, ennek a mérete 65 mm, ennek is húzunk egy belsõ kört a számlap tervünkbe. Ezután megtervezzük a skálát, majd a mintázatot stb. A visszajelzõk, a km számláló és a mutató tengelyének helyét ne felejtsük el feljelölni.

Miután készen van a számlap, nyomtassuk ki, érdemes matt vagy fényes fotópapírt használni. Körbevágjuk, majd ráragasztjuk a gyári számlapra. Lehet használni sima tubusos ragasztót vagy esetleg kétoldalas ragasztót, utóbbi esetben könnyebb cserélgetni a számlapokat.

Számlap tervek letöltése
ZIP fájl, 4 MB

Egyéb ötletek

Thunder órája
Samu km órája

Ha nem tetszik a gyári óra visszajelzõinek elhelyezése, azokat át is lehet pakolgatni, illetve van, aki több visszajelzõt is tesz a számlapra. A mutatót lehet helyettesíteni LED-ekkel is, pl. a fordulatszámmérõ esetében. Lehet még szórakozni a visszajelzõkkel, háttérvilágítással úgy, hogy pl. LEDesre cseréljük õket és színesre. Esetleg be lehet tenni az óra közepébe egy sebességi fokozat visszajelzõt.

Az én km órám is egy teljesen átalakított MZ óra. Egy digitális kerékpár km óra található a számlap közepén (Cateye Velo 8), körülötte félkörívben vannak a LED-es visszajelzõk: üres, töltés, reflektor és két tartalék; alul pedig egy-egy visszajelzõ az indexeknek. A km óra kiválasztásánál fontos dolog, hogy képes legyen három digitet kijelezni, tehát 300 kmh-ig mérjen! Magát az MZ órát egy börzén vettem 1500 forintért, nem is mûködött, de nekem csak a házra volt szükségem, a krómozott perem és az üveg pedig szép állapotú volt. Levettem a peremet, majd félbevágtam az órát.

A fényvetõt matt fehér festékkel akartam lefújni, de mivel ilyet nem találtam, fehér alapozó festéket használtam. A számlapot megterveztem az adott méretek alapján, majd fényes fotópapírra nyomtattam színes lézerrel. A digitális km órát egy lemezbõl kivágott tartókeretbe csavarokkal és FBS-el rögzítettem, erre a lemezre ragasztottam rá kétoldalas ragasztóval a számlapomat. A km óra kapcsolóit kivezettem, a funkciókat a baloldali kormánykapcsolóról lehet váltogatni. Háttérvilágítás sajnos nincsen, mivel a számlapot teljesen nekitoltam a fényvetõnek, így kompaktabb hatást kelt. A visszajelzõ LED-ek egy nyákon kaptak helyet (egy-egy 560 ohm-os ellenállással), csak rá kell dugni az eredeti sarukat amik a lámpákat mûködtették.

Az óra pontosan mér és nagyon hasznos a sok funkció, csak arra kell figyelnem, hogy az elem ami benne van lemerülhet és akkor elveszik a megtett km-ek száma :) És nem legutolsó sorban nincs szükségem a km spirálra, meghajtásra.

A kezdet Összeépítés

Félig készen A számlap helye

Számlap próba A kész km óra

Bármilyen kérdésre szívesen válaszolok a fórumban: Cikkek fóruma

Samu
www.mzclubhungary.com
2008.04.28

Szóljon hozzá!

Hozzászólások  
0 # Estelle 2019-05-02 10:57
Hi everybody, here every person is sharing these knowledge, so it's pleasant to read this weblog, and
I used to pay a visit this web site everyday.

Here is my website: http://antihtc.ru/tetrad/angliyskiy-tetrad-starlayt.html: http://bizzexpo.in/user/profile/38886
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Johny 2015-05-22 11:03
Sziasztok akinek esetleg meg vannak még a fenti fehér számlapok küldje el nekem legyen szíves köszi előre is :)
E-Mail:
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # ojo 2014-07-31 12:35
Jo napot kivanok szeretnek erdeklodeni hogy azt a elektromos kilometerorat ki tudna el kesziteni slovakiabol érdeklődnek és meg fizetnek érte köszönöm
Avalaszt köszönöm erole is
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
+1 # Barti Róbert 2013-12-01 10:23
Ha valaminek eltört a kilóméter órájának az üvegje akkor az lehet cserélni???
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # kamion 2012-12-22 23:25
sziasztok!
én zseretnék az órámra 4 ledet tenni ami a háttérvilágítás t adja mert az eredeti csak a felét világitja be, tehét furnék az eljára 4 lyukat a lednek csak nem tudom h hol lehetne azt a 4 lyukat elhelyezni mert nem szedtem szét és nem is igazán akarok annyira belemenni... a lényeg h hol lehetne furni v közvetlen nincs ott semmi?
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Telectronic 2012-09-21 08:58
Szia,

Szóval szeretnék egy fordulatszámmér őt készíteni MZ-re, de nem azt a neten megtalálható 125 félét, hanem az eredeti műszert meghagyva, vagyis számlapos és mutatós műszert, de a bowdenes megoldást elektronikusra cserélve.
Tudsz erre megoldást vagy láttál valahol hasonlót ?
Köszi
zsolt
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Tóci 2012-03-04 14:19
Sziasztok,
Meg tudná valaki mondani hol lehet szép mutatót szerezni ?


Üdv
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
+1 # Eszes Norbert 2011-12-25 16:43
Sziasztok azok az első fehér számlapok nagyon megtetszettek, és megkérném azokat akiknek megvan ez a számlap küldje már el erre az E-Mail címre:
Előre is köszi !
És még azt szeretném kérdezni, hogy a kilométer órűt hogy lehet lenullázni? Mert nem valósat mutat mert a volt tulaj okoskodott vele, és most vettem a motort, gondoltam ha már nem valós km-et mutat akkor lenulláznám hogy tudjam hogy pontosan mennyit tettem meg én a motorral !
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Miklós Máté 2011-12-24 13:43
Máté
Hogy lehet sebességfokozat -visszajelzőt csinálni? Válaszokat köszi!
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
+2 # Eszes Norbert 2011-12-10 12:20
Sziasztok ! Nekem is nagyon megtetszett azok az első fehér számlapok!
E-Mail:
Köszi előre is !!!
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
-1 # Samu 2011-02-22 18:16
Sziasztok!

A második képen látható számlapokat Sub-ee készítette, vele vegyétek fel a kapcsolatot!

Samu
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Csaby555 2010-06-16 05:46
Hali!
Valaki eltudná küldeni nekem annak a 2 fehér számlapnak a tervét, ami a 2. képen van?
Nagyon megtetszett és ezt akarom az ETZ-mre megcsinálni.
Elõre is köszönöm!
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Owerlord 2009-12-15 15:32
Szia! Nagyon szépet alkottál.Ha nem nagy kérés küld el légyszíves a mutatós számlapterveket emailben ,mert most újítok fel egy TS-t de teljesen és nem vagyok valami nagy számítógépguru, de nagyon nagyon tetszenek azok a számlapok!! A címem: Köszönöm elõre is
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # shootme2 2009-12-08 13:21
Szia!

A jelvevõt hogyan rögzítetted a teleszkópra? Tudnál képet küldeni róla?
Köszönöm
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Nfsman 2009-08-22 15:54
Üdvözlet! Én is szeretném lecserélni a gyári számlapokat, és nagyon megtetszett, ami a második képen van (fehér számlap). El tudná valaki küldeni az e-mail címemre?: Elõre is köszönöm! Esetleg, ha van még valakinek ilyesmi számlap-terve, azt is nagyon megköszönném :-)
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # toka 2009-07-03 02:04
Hali! Tudnátok nekem esetleg más oldalakat mondani hogy hol van még számlap? vagy hogy esetleg szerkesztõbe pontosabban hogyan is kell? elöre is köszi!
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Gexxx 2009-04-20 08:38
Hi

mikor veszed meg a sigma órát?
a velo 8-ast megvenném, ha meg tudunk egyezni.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Samu 2009-03-04 11:47
Szia Berci! Ez nem igazán ide való téma, várunk a fórumban! :-)
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Berci 2009-02-12 13:17
Szai Samu.
Váltóval kapcsolatosan lenne kérdésem, tudom nem ide illik, de az oladlon sehol sem találtam meg a kapcsolat felvételi cimedet.

Anyi a lényege a kérdésemnek, hogy ahol van az olaj lerersztö csavar nem mesze alul van a másik csavar ami 17 fejü és az a váltó szívének egy része nha most a kövi a problémám. Valszeg az elözö tulaj ott eresztete le az aolajat, de a kis golyocskát nem tete vissza belle, és igy nagy valoszinüségel meg a rugo deformalitása miat arra gyanakszom hogy a rugó helyetesitet a golyot.
Nha most a másik feltételezésem az meg az hogy elkopot benne az a kis golyocska, az szerinted lehetséges?

esetleg ez mehetne priviben.

Válaszofat elöre is köszönöm.
Berci
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Samu 2009-02-03 10:21
Szia tomcat26!

Igen, kinyomtatod és ráragasztod a lemezre, pl. kétoldalas ragasztóval. Fontos, hogy jól felfeküdjön, különben nem lesz szép :-)

Samu
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # tomcat26 2009-02-02 11:27
Helló.
Az lenne a kérdésem mindenkitõl, hogy a sablont azt a lemezre kell ráragasztani?

Köszi
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Samu 2009-01-14 13:01
Szia! Írj egy emailt mert ezt így hosszú lenne elmagyarázni :-) Klubos email-ra jó lesz.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # zoli 2009-01-14 03:02
szeva
kéne egykis segitcség,nem tudom hogy nyomtasam ki a digitális km órának a számlapját!mert nagyon ovális,át kell szerkezteni?
Ha igen akkor ird le nekem a méreteket!
nagyon fontos lenne!
köszi!
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # zoli 2009-01-14 00:04
szeva!
A km-ter órának a mérete kéne hogy mekora méret be kell kinyomtatni.
Nem kell mégse a km-ter számlap lebirtam tölteni a forumon!
Köszönök szépn mindent!::-)
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # zoli 2009-01-13 23:41
Szva
Eltudnád küldeni nekem légyszives a digitális km-ter órának számlapját.
elöre is köszönöm!
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Samu 2009-01-03 05:08
Szia Dave! Az Sub-ee számlapterve, tõle próbáld meg elkérni!
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # dave 2009-01-01 09:15
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # dave 2009-01-01 09:04
Helló!
Olyat szeretnék készíteni ami az elsõ képen látható az analóg mutatós mûszereken. Azt szeretném kérni el tudnád-e küldeni nekem az elsõ képen látható számlapokat?Pon tosan ugyanolyat szeretnék az tetszik pont.Letöltötte m a terveket de közte nem találtam...
Elõre is hálásan köszönöm!!
Dave
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Kuti 2008-12-29 08:21
Üdv! Az nem a visszapörgést akadályozza meg, hanem csak megtartja a mutatót, hogy nulláról induljon. kis feszítéssel át lehet emelni a pöckön, és akkor se pörög vissza, tehát nyugodtan le lehet szedni :D Én épp most csinálom
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # VERES ATTILA 2008-12-28 04:32
Szia! Szeretnékm megkérdezni,hog y amikor a km.óra mutatót a tengelyérõl lehúzom,akkor maga a tengely nem pöröghet vissza?Magyarán a kis fém akasztó amin a mutató alaphelyzetben( 0-án)nyugszik nem ezt a visszapörgést akadályozza meg?Köszönettel :Attila
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Samu 2008-12-01 13:16
Szia Zoli!! Simán lemezvágó ollóval vágtam ki a formát, aztán tûreszelõvel finomítottam rajta... El tudom küldeni a számlapot, de majd csak a jövõ héten! A két szál amit kilógni látsz, az csatlakozik a teleszkópra rögzített jel vevõre, a mási két szál pedig a nyomógombhoz. Elemrõl megy, akksiról nem. Nincs soha kikapcsolva, csak készenlétbe megy el ahogyan bele van programozva. Ha kivennéd az elemet belõle akkor elfelejtené az adatokat...
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # k.zoltán 2008-11-28 14:57
Szeva!
Nekem lenne 1 olyan kérdésem hogy mivel vágtad ki a formát?
Eltudnád küldeni nekem a km óra számlapot e-mailba!
Azt szeretném kérdezni hogy mi az kétszál ami kilog az orából?
Csak elemröl lehet müködtetni?aksi ról nem?
És midig kézel kikl vegyem a hejéröl és úgy kell be kapcsoljam?
Minélelöb küld el!
kösz!
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Devil! 2008-11-14 12:19
Hali Samu!
Most télen fogom felújítani az mz-met.
Légyszíves küld el nekem a km-órád sablonját. Elõre is köszi!
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Berci 2008-11-04 14:57
Hello Samu.
Bocsi azt el felejtetem fel skicelni :-) .

És köszönöm.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Samu 2008-11-02 06:20
Szia Berci! El tudnám küldeni, ha megadnád az email címed :-) A biciklis órákhoz csak annyit, hogy a pénztárcádtól függ milyet veszel! Van háttérvilágítás os és vezeték nélküli is, de ezek sokba kerülnek. Nézz szét a biciklis honlapokon, sokan leírják a véleményüket! Én már kinéztem egyet, amit a mostani helyére fogok betenni: Sigma BC1606L ha jól emlékszem, háttérvilágítás os de vezetékes, 6k-ba kerül. Sok sikert! Samu
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Berci 2008-10-31 08:56
Hello.
Lenne egy oylan kérdésem hogy utána néztem ezeknek a bicos km/h nak és szerencsére elég sok van ami már tud 300km/h -s sebeséget mérni, de mit érdemes venni vagy is melyiket? mer én olyat szeretnék ami olcso is állandó lcd villágitás funkció is van rajta és nem kapcsolodik ki 30 perc mulva automatán jah és a leg fontosab programozható a kerék mérete. És persze ahogyan szét néztem van már zsinor nélküli is.

Szóval milyet és melyiket érdemes venni?

Válaszotokat elöre is köszi.
Üdv: Berci
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Berci 2008-10-30 13:37
Helosztok.
Lenne egy oylan kérésem hogy Samu esetleg a te km/h és fordulat szám mérödnek a számlapjainak, a képeit, tervezetét el tudnád küldeni e-mailben.
Elöre is köszi.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # András 2008-09-29 14:06
Samu!Köszi máris okosabb lettem :-)
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Samu 2008-09-22 12:59
András! A standard 4 visszajelzõ van benne egy órában, plusz két index visszajelzõ!

Ádám! Szívesen :-)
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Ádám 2008-08-16 08:23
hali itt láttam a cikket amit írtál és a képeket. letöltöttem õket kinyomtattam és két óra alatt megcsináltam a km órát meg a for. mérõt. hihetetlenül jók lettek, és szeretném megköszönni neked eszt, ha te nem írod eszt eszembese jut hogy eszt megcsináljam. kösz. iszonyat jó lett. igaz én 1 125-ös ts re csináltam de hihetetlen jó. :-) :-) :-) !!!!!!!!!!!! kösz Ádám
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # András 2008-08-13 09:26
Helló lenne egy kérdésem ott a második képen ahol fehér hátlapos óták vannak ott az a 4 viszajelzõ melyik mit jelent????Mert én olyat néztem aminek csak a kilóméterórájáb an van 2 viszajelzõ itt a mit jelentenek??elõ re is kösz
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # Samu 2008-08-05 12:16
Szia! Válasz ment privátban!! Samu
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # laciba45 2008-08-01 23:59
Szia Samu.
Losonczi László vagyok Tiszalökrõl.
Nagyon tetszenek a számlapok ugy a km mint a ford számmérõjé.
Nem igazán van idõm ezzel foglalkozni de szivesen megfizetném ha segitenél kicserélni a lapokat. Nagyon kiemeli az egéssz müszerfalat.
Légyszives válaszolj és ird meg mennyiért válalnád el ezt a munkát.
Válaszod elõre is köszönöm!!
Üdvözlettel laciba45
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
Ez az oldal cookie-kat használ. Ha az oldalon böngészik, akkor elfogadja, hogy az oldal cookie-k segítségét vegye igénybe. Bizonyos szolgáltatások eléréséhez szükséges lehet, hogy bizonyos személyes adataidat megadja. Az "ELFOGADOM" gomb megnyomásával nyilatkozik róla, hogy az oldal alján elérhető "Tájékoztató a személyes adatok kezeléséről és és jogi nyilatkozat" részben leírtakat megismerte és elfogadja.
További információkért kattintson ide. Elfogadom