Olvastam nagyon sok hozzászólásban, hogy mennyi problémát okoz az elektromos féklámpa kapcsoló. Én is már évek óta csak cserélem, üzletektõl függetlenül mindegyik egy-két héten belül tönkremegy. Fórumozótól kaptam egy alternatív megoldást, amit egy kicsit átdolgoztam a következõképpen.  
 
A kapcsoló
 
Hidraulikus féklámpa kapcsoló, egy 105-ös Skodá-é volt. A menet szerencsémre stimmel a következõ képen látható speciális toldó menetével. 
 
A toldó
 
Ha ez a toldó nincs kéznél a fékrendszerben lévõn kívül még egy, még lehet kapni szocis boltokban. 
 
Kifúrva
 
Itt látható, hogy kell fúrni egy lyukat, melyen keresztül eljut az olaj a hidraulikus féklámpa kapcsolóba. A második toldónak csak az anya csavarját használtam fel, amit elöször csak ragasztóval a lyukak pontos illeszkedése miatt, késõbb hegesztéssel rögzítettem. 
 
Összeállítva
 
Provizórikusan összerakva így néz ki. Esetleges szivárgás elkerülése végett a csavarmeneteket olajálló tömítõanyaggal kentem be (szelep dekni tömítéssel). 
 
Felszerelve
 
Itt már üzemkész állapotban látható. A lámpához vezetõ kábelt meghosszabbítottam, rátekertem a fékcsõre és csatlakoztattam. A rendszer légtelenítése után teljes a siker. Én így oldottam meg az elektromos féklámpakapcsoló problémámat. Remélem segítséget ad ez a leírás hasonszõrû motoros társaim számára. 
 
Várom észrevételeteket, véleményeteket, esetleges más megoldásokat.
      

Üdv: Peti ETZ250
www.mzclubhungary.com
2009.06.22.

Szóljon hozzá!

Hozzászólások  
0 # germany 2010-05-27 17:00
találtam féklámpa kapcsolót de ezt te el írtad mert ez nem skodáé hanem trabanté a kapcsoló és ezért nem találtam én sehol ilyet meg a másik hogy a fékcsõ vagy a csavar végét meg kell köszörülni vagy vágni mert amikor össze szorítod akkor az ott teljesen össze zár és a kapcsolóba nem megy olaj (tapaszatalat) de inkább jobban jársz ha inkább saját magad csinálsz egy vas rúdból és vágsz bele menetet mert saját munka meg precízebb!!!!!! !
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
+1 # germany 2010-05-13 15:31
Nagyo jól nézki meg 1000 -szer jobb a gyárinál már csak annyi bajom van hogy én nem tudok sehol ilyen kapcsolót már bejártam 3 vársot de semmi és azt szeretném kérni hogy ha valaki tud akkor írjon már nekem erre az email címre: mert Június 13-án lejár a mûszakim és nincs fáklámpám elõre is Köszönöm.
Üdv Germany
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # mladi 2009-10-21 15:42
Annyit tennék TZ kollega írásához. hogy nem fúrtam hanem készítettem egy T idomot amit a fõfékhenger és a fékcsõ közé építettem be, Szerintem itt védettebb helyen van.Én Trabi olajnyomás kapcsolót raktam bele. Amúgy ilyen az én elvi megoldásom is.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # TZRider 2009-08-31 09:16
Mladit keressétek a fórumon, elektronika nélküli gombás megoldást használ. Fékgombát fúrt a munkahenger (fent a fékkarnál) olyan részébe, ahol nincs útban semminek. Örök életû egyszerû megoldással kiváltotta a féklámpakapcsol ót. Klubtagoknak szerintem gombokért megcsinálja, fémipari szakember, gondosan és szépen dolgozik.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # mz/x 2009-07-01 08:43
Szia sunbim.Jó a kérdés,köszönöm is,de megnyugtatlak,h ogy ha slaggal vereted a kapcsolót gumiharang nélkûl(az én mocimin nincs is védõgumi a kapcsolón)akkor sem okoz semmi gondot,vízbe is márthatod a kapcsolót,egysz óval teljesen üzembiztos és tökéletes ez a megoldás.Víz hatására nem fog a tranzisztor annyi feszt átengedni hogy arra a féklámpaizzó a leg kissebb mértékben is reagáljon,egy szóval semmi nem történik.DE HIDEG HATÁSÁRA IGEN! Ezért nem árt egy két réteg vastagságban betekerni a tranzisztort Leukoplaszt-al( sebtapasz)mert minusz 15-20-fok alatt elõfordúl hogy minimális feszt átenged a tranyó ami már vezérli az izzót és hosszabb idõ alatt az aksi lemerûlhet,de ha be van tekerve a tranyó akkor ez a gond is el van hárítva. üdv:mz/x
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # sunbim 2009-06-30 12:29
Szasz mz/x! És ha a mocimat mosom utánna törölgessem poszárazra a kapcsolót a gumiharang alatt? Nem fog szerinted valamennyi nyitófeszültség et kapni a BD250?
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # mz/x 2009-06-28 14:15
Teljesen felesleges ennyire túlbonyolítani ezt a dolgot,egyszerû en csak egy BD250-es tranzisztort kell bekötni a féklámpa kapcsoló és a féklámpa közé amit könnyedén elhelyezhetünk a lámpafejben. Így a féklámpa kapcsoló a tranzisztor bázisát fogja vezérleni és nem közvetlenül egy 21w-os izzót. Ezáltal nem ég be az érintkezõ! A tranzisztor pedig vezérli az izzót. A mûvelet egy 100Ft-os tranzisztort, 3 forrasztást és a lámpafoncsor ki és beszerelésével együtt 15-20-percet igényel. KORSZERÜ,KÖNNYÜ ,GYORS,OLCSÓ és BALESETMENTES megoldás.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # smasszer 2009-06-28 03:08
Ötletes, és szerintem megvalósítható otthoni "barkácsol ással" is...
Nékem a ts-en nincs elöl féklámpa kapcsoló; - így jött ki, ezért nem is zavar a hiánya.
Viszont nékem is volt etz-n, és a simson roller-on hasonló problémám, én egy elektromos mikrokapcsolóva l oldottam meg...
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # nyakas 2009-06-24 15:23
Hali! En nemtartom helyesnek afekcso megpiszkalasat akinek nincs lehetosege ezt a muveletet szakszeruen elvegezni othon es megis megprobalja ez konnyen lehet balesetveszelye s egy hirtelen fekezesnel,/ELS CATTANHAT A HEGESZTESNEL/!! !! batrake a szerencse!
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # conus 2009-06-24 05:31
nem túl eredeti az ötlet, a szocimotoroson van egy 90%ban hasonló cikk
http://www.szocimotoros.hu/hu/tuningfejlesztes/70
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # lujo70 2009-06-23 05:28
Én az eredeti féklámpakapcsol ó helyére akarok felfúrni egy nagyobb kapcsolót. Még nem álltam neki, de az eredménytokvetl enül megosztom veletek. Egyébként gratula a srácnak. Igen jók az ilyen és hasonló ötletek. az ember mndíg merít valamit.
Egyébként én a Wartburg féklámpakapcsol óval ísérletezem. Ugyan az mint az MZ-jé, csak 10-es a menete. Strababíróbbnak tûnik. No meg évtizedeken keresztül szolgál tökéletesen.
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # guldan 2009-06-23 05:04
Ez tényleg jó ötlet! Én kettõbõl (a régi rossz eredeti és az utángyártott elsõ féklámpakapcsol óból ) raktam össze egy tökéletesen mûködõt
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
0 # geri 2009-06-22 16:38
Ez jó megoldás! De annyit javasolnék hogy ne a nyereghez hanem a fõfékmunkahenge rhez tegye az aki ilyet szerel, mert a keréknél a jeladó különbözõ behatásoknak van kitéve!(víz,kav icsfelverõdés,s tb.)
Válasz | Válasz idézettel | Idézet
Ez az oldal cookie-kat használ. Ha az oldalon böngészik, akkor elfogadja, hogy az oldal cookie-k segítségét vegye igénybe. Bizonyos szolgáltatások eléréséhez szükséges lehet, hogy bizonyos személyes adataidat megadja. Az "ELFOGADOM" gomb megnyomásával nyilatkozik róla, hogy az oldal alján elérhető "Tájékoztató a személyes adatok kezeléséről és és jogi nyilatkozat" részben leírtakat megismerte és elfogadja.
További információkért kattintson ide. Elfogadom