Elõször is mi az a Stuntriding: egy szigorú szabályokhoz kötött motoros sport, ahol a motoros különbözõ akrobatikus elemeket mutat be a motorjával. Itt felhívnám a figyelmet a SPORT szóra, tehát nem utcai õrület, nem magamutogatás, nem féktelen egykerekezés… nem, ez egy kõkemény sport. 2008-ig nem igazán volt ez a sport kiterjesztve kismotorokra (600 ccm alattiakra). Azonban 2008-tól egy hazai pénzdíjas verseny indult kifejezetten simsonok, robogók és MZ-k részére. A verseny 4 fordulóból állt és az ország különbözõ térségeiben került megrendezésre. Ha valaki ezzel a sporttal szeretne foglalkozni és ráadásul MZ-vel, akkor miként is kezdje el?

      

A legfontosabb dolgok:

Most csak elméletben: szükség van egy motorra. Én erre a célra a 150-es ETZ-t javaslom.

           

ETZ 150 átalakítva
       
Könnyû, azonban elég erõs ahhoz, hogy 2., 3. vagy akár 4. sebességi fokozatban kényelmesen lehessen vele egykerekezni. Több átalakításra is szükség van mielõtt gyakorolni kezdünk a motorral. Ha lehetséges a lámpát és minden egyéb „felesleges” kiegészítõt pl. km-órát, fordulatszámmérõt, gyújtáskapcsolót szereljünk le vagy cseréljük kisebb méretûre. Az elsõ sárvédõt le kell szedni vagy egészen vissza kell vágni. Ugyanez a helyzet a hátsó sárvédõvel is. Szükség van még egy „kilépõ vasra” is, amit az ülés mögé kell rögzíteni.
             
Kilépõvas


Ez végül is egy vas lábtámasz, amire a versenyzõ ki tud állni és még sok más funkciója is lehet a gyakorlatoktól függõen. Az azonban tévhit, hogy azért van rá szükség, hogy a motoros ne eshessen hanyatt, ettõl még ugyanúgy hanyatt lehet esni! A motor meghajtásával én nem sokat játszottam, az elsõ lánckereket 15-rõl 13-ra cseréltem.
         
Még ilyenkor sem ajánlatos elkezdeni gyakorolni, a teljes fékrendszert szinte minden alkalommal ellenõrizni kell, különösen nagyobb gyakorlások után, amikor a fékrendszer nagy igénybevételt kap. Ilyenkor fékbetéteket kiszedni, átnézni, esetleg csiszolni kell. Ezen az életed múlhat! Az ETZ elsõ tárcsafékes fékrendszere gyárilag is teljesen hibátlan, persze csak akkor, ha kifogástalan az állapota. A hátsó fékrendszernél kicsit módosítani kell a dobfék rendszert, ugyanis szükséged lesz arra,  hogy a kormányról is fékezni tudd a hátsó kereket.
          
Az átalakítás a következõ dobfék esetén: a kormányon a baloldalról minden kapcsolót eltávolítunk, így csak a kuplungkar maradt. A kuplungkar alá vagy fölé (kinek mi a kényelmesebb nekem alatta van) felszerelünk még egy kuplungkart, amibe a hátsó féket húzó bovden kerül. Ezután a hátsó fékdobnál a fékkarra (fékkulcsra) hegesztünk egy bovden vég tartót, amibe egy bovden belsõt rögzíteni tudunk. Ezek után a fékdob rögzítõ lemezére hegesztünk egy bovden külsõ tartót. A következõ lépés, hogy egy babetta hátsó bovdenét befûzzük és a kormányon az üres kuplungkarba akasztjuk, majd beállítjuk. Ez a megoldás ideiglenesen elmegy, de komoly versenyzésre nem ajánlanám. Nehéz a féket kezelni a kormányról, nagyon elfárad az ember keze. És a kereket blokkolni sem lehet, ami sok helyzetben az eséstõl mentene meg. De kezdetnek alkalmas.
              
Átalakított fékkulcs Balkézifõfékhenger
        
Hátsó kerék tárcsafékesre alakítása: sokan sokféleképpen csináltuk már meg. Én a saját egyedi megoldásomat írom le, talán ez is sokat segít majd. Amire szükség lesz az egy jobbos elsõ ETZ- telószár alsó része, egy féknyereg, egy ETZ- féktárcsa, egy távtartó (fémpogácsa), egy kézi és egy lábfõfékhenger, valamint egy hosszú (legalább 120cm-es fékcsõ) és egy rövidebb 50cm-es fékcsõ.

        

Összeszerelés: a kézi fõfékhengert felrögzítjük a kormány bal oldalára, a lábfõfékhengert pedig úgy kell rögzíteni, hogy a fékpedállal tudjuk mûködtetni. A féktárcsa rögzítése a hátsó kerékbe viszonylag egyszerû, ehhez kell egy fémpogácsa.

              
Lábfõfékhenger Hátsó féknyereg merevítése
Hátsó féknyereg
Hátsó tárcsafék
               
A keréken fúrunk 6 db lyukat ügyelve, hogy a kerék és a lánckerék közti gumi tartóit elkerüljük. Majd süllyesztett fejû csavarokkal rögzítjük a féktárcsát és a távtartót. A távtartó lyukai pontosan ott legyenek ahol a féktárcsáé, a vastagsága pedig nálam 35 mm, de ez az egyedi építés miatt változhat. Sõt minden egyéb más méret is, ezért nem írtam pontos méretezést. Egy esztergályosnak meg kell mutatni mindent, és õ elkészíti, nekem is esztergályos készítette ezt a részét. Az összeszerelés elõtt azonban még az elsõ teleszkóp szárat is le kell vékonyítani, az elõzõ képeken látszott a köszörülés. Majd egy távtartót rakunk a telószár és a kerék csapágya közé. Ezzel elvileg készen is vagyunk. Talán egyszerûen hangzik, de nem az. Mûszaki hozzáértés nélkül én nem ajánlom, hogy neki álljon valaki otthon. A dobféknél persze más a helyzet, lényegesen egyszerûbb. 
              

Ha a motoron a fékek is rendben vannak, elindulhatunk motorozni. Mindenképpen forgalomtól elzárt területen gyakoroljunk, ugyanis sosem szabad másokat veszélybe hozni. Persze magunkat sem, ezért mindenképpen húzzunk védõfelszerelést!!

          

Azt tanácsolom, hogy elõször ismerjük ki a motort, gyorsítsunk, kanyarogjunk, fékezzünk hirtelen, elsõfékkel, hátsófékkel. Valamint tapasztaljuk meg, hogy milyen fordulattartományok között van a legnagyobb ereje motorunknak.
               
A végére pár képet raknék csupán és mindenkit megkérek, hogy vigyázzon mások és fõleg a saját testi épségére, ezek a gyakorlatok nagyon veszélyesek, életünk azonban csak egy van. Elég egy rossz mozdulat, egy olajfolt, bármi és lehet hogy 70-80, vagy akár 100 km/h-val esünk.

 

Elsõ keréken Hátrafelé
Keresztben a láb
Kormányon ülve
               

Örömökben gazdag és fõként balesetmentes motorozást kívánok mindenkinek!

 

Fortenbacher Attila
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)

Régi hozzászólások

Hozzászólások  
0 # túramotoros 2010-03-26 10:19
sziasztok!!!
hmmm 1szer láttam ijent mz-s srác csinálta nagyon állat és sztem nagy ügyesség kell hozá ám az z télleg nem 1 kerekezésre van de azt tudja mindenki ha motorozáshoz az hozzátartozik a régi crossommal én is és robogoimmal szaggatam mert a ki csak gurulni akar 50el az uncsi aki meg élni akar az már valaki az mz-mre nagyon vigyázok ám ezeka mutatványok sztem se a motort se a gazdit nem kimélik hihi de az biztos h sportnak nagyon jo ha valakinek van pénze rá
0 # stuntnorbi 2010-01-25 09:17
üdv!!
azt szeretném kérdezni h neked mien gyújtás van a motorodon babetta vagy mz?
mert én babettáét akarom feltenni csak ugye kell hozzá 1 közbetét és ha esetleg ennek meg tudnád adni a méreteik akk azt nagyon megköszönném
üdv!!! Norbi
0 # Mihu90 2009-04-09 07:12
Helló engem érdekelne hátra a tárcsafék viszont az itt leírtak egy kicsit nekem kevésnek tûnnek egy 250-es MZ TS-t szeretnék átalakítani hátsó tárcsafékesre elõre nem bonyolult de hátra egy kicsit annak tûnik ha lehet egy részletesebb leírást vagy segítséget kérnék akár mailban is :-)
Elõre is köszi: Mihu
0 # Bakta 2009-02-11 16:00
Szia Forty! Látom nem tegnap kezdted ezt a sportot... Tudod jómagam is befektettem egy MZre kb 1 éve, bár gyakorolni csak tavaj összel kezdtem, és nagyon nehezen megy az 1kerekezés, bár lehet kéne rá nekemis egy tárcsa hátra. De nem ez a lényeg! Elsõkerékre egyszerüen képtelen vagyok kiállitan! És nemértem h miért... Az elsõ kerékbe befüztem egy 16\\\"-os felnit, lehet h ez a baj? Elméletileg nem lehet baj, sõt igy könnyebben is kéne mennie mert jobban ül az eleje. Sõt még kicsit a telót is összeültettem, de nem megy... Egyszerüen megcsuszik a kerék! Pedig a gumi se olyan szar. Ha tudsz vmi okosat irni, kérlek tedd meg, de leköteleznél ha ezt az e-mail cimemre tennéd, azt minidg megnézem, ezt meg lehet elfelejteném, nincs sok idõm netezni! Elõre is kössz!
Csocsi
0 # 850 2009-02-03 12:55
köszi a segítséget!!!
0 # FortY 2009-02-03 11:47
Számból vetted ki a szót Samu. Ha bármilyen egyéb kérdésed lenne nyugodtan írj e-mailt. Szivesen válaszolok amire tudok.
Új dolgok vannak. Változás van a Stuntridingben. Hivatalosan is Sport lett, és a MOMSZ(Magyar Országos Motoros Szövetség) hoz tartozik ez a sport. Kötelezõ egy licenc, biztosítás sportorvosi igazolás.. stb. Csak ezekkel lehet versenyezni.
A Jogsidat mindenért elveheti a rendõr ha nem a kresz szabályainak megfelelõen motorozol. Ha kapsz engedélyt a pálya tulajától, és a motort(ha nincs érvényes müszaki rajta) odaviszed, és csak ott indítod el senki nem szólhat érte.
0 # Samu 2009-02-03 10:18
Szia 850!

Ez az oldal és ez a cikk nem azért készült, hogy bárkit egykerekezni vagy kaszkadõrködni tanítson, ennek nem itt és nem nálunk van a helye. Vannak erre más oldalak és újságok amik ezzel foglalkoznak, nekünk nem ez a célunk. A cél Forty bemutatkozása és a technikai háttér megismerése volt.

Samu
0 # 850 2009-02-03 04:54
Szerintem épp ezt a részt nem szabadott volna kihyagyni.mer ugyan is ha mondjuk ki tolom a mocit a garázsbol elkezdem neki huzni a gázt meg stb. {egykerekezés ment} nagyot lehet vele zuhanni(tapasztalat).

ha már részletesebben le van irva aakkor megondolja az ember hogyan fog Pl: le ugrani ha baj van .Nem pedig tört fogakkal esetemben egy egyszerü kisebb ficam+zuzogás volt kb2-3 éve.
0 # 850 2009-02-03 04:47
hogyan kezdjük el a gyakorlást részt is, de azt kiszedtük a Samuval, mert egykerekezésre biztatni nem szabad.
(EZt töled másoltam ki)
A barátomnak van egy jamaha ttrvalamie ami 125ccm(cross motor)jogositvá nya semmi nekem legalább volt kismotorbol amit a rendõrbácsi elvett.....hoss zu történet nem untatok vele senkit sem.
egyszer egy környezö faluba elvit engemet is egy homokbányába ahol elkezdett mutatni trükköket stb.
megkérdeztem töle honnan tudsz ilyeneke?
Válasza:Az interneten ezen és ezen az oldalon minden fent van
-gondoltam megnézem megyire aprolékossan Hát Igy nézrt ki valahogy :szöveg teljessen aprolékos leírás majd egy csinos kép meg még hozzá egy videó.
MIT NEM SZABAD???BOCSI
0 # 850 2009-02-03 04:31
ahol lakom egy ki falu, de azért van neki egy kiseb aszfaltos pálya ami a falu közepén helyezkedik el A rendörség(körze ti megbízott)KB200 m-re lakik.A nyáron tervezem, h levizygázok A1-böl 125mz-t vezethetek .H a már nincs ott senki sem és elkezdek gyakorolni a rendör el veheti-e a jogosítványomat ?A másik megoldás sz.tem jobb még pedig van egy olyan utszakasz a falutol kb2km-re ami 2km-ig egyenes szoval be látom az utatt.ha a fülébe jut a rendörnek hogy ott mit csinálok akkor el veheti-e a jogsit?
0 # FortY 2009-02-02 12:59
Elég sokat kell gyakorolni, irtam a cikkhez egy hogyan kezdjük el a gyakorlást részt is, de azt kiszedtük a Samuval, mert egykerekezésre biztatni nem szabad. Veszélyes, stb...
Sérülések, elég komolyat is be lehet szerezni, nekem egyszer mindkét kezem szarrátört, fogaimat letörtem párat, az állam felrepedt annyira hogy varrni kellett, és szanaszét zúztam a térdem a válam a mellkasom.
Ez egy esés volt ...
Rendesen megtanúlni holtponton egykerekezni, attól függõen hogy menynit gyakorolsz, 1-2-vagy akár 6 hónap is lehet. A gyakorlatok száma végtelen...
0 # 850 2009-02-02 06:04
sokat kell e gyakorolnom hogy jol tudjam nyomni? Minden féle poziciot belelehet-e vinni vagy mondjuk ujakat kitalálni majd késöbb vilogni hogy én találtam ki?
0 # 850 2009-02-02 06:02
Ezekel a mutatványokkal mekkora sérüléseket lehet szerezni?
Nekem van egy 4sebis simom használaton kivül kb 15-20e volna rendberakni .(a házunk elözö tulajáé volt csak nálunk hagyta
0 # FortY 2009-01-24 08:59
Köszi, hát a versenyzést nem hagytam abba, csak visszavettem kicsit a tempóból, meló meg egyebek kevés az idõ motorozni. Most télen meg az idõjárás sem jó.
0 # sub-ee 2009-01-23 13:24
Jó a cikk Forty, most versenyzel még, vagy abbahagytad?

Üdv.:Sub-ee
Ez az oldal cookie-kat használ. Ha az oldalon böngészik, akkor elfogadja, hogy az oldal cookie-k segítségét vegye igénybe. Bizonyos szolgáltatások eléréséhez szükséges lehet, hogy bizonyos személyes adataidat megadja. Az "ELFOGADOM" gomb megnyomásával nyilatkozik róla, hogy az oldal alján elérhető "Tájékoztató a személyes adatok kezeléséről és és jogi nyilatkozat" részben leírtakat megismerte és elfogadja.
További információkért kattintson ide. Elfogadom