Gyári fúvóka méretet kaliberrel ellenőrizném, továbbá a tűt megnézném közelebbről, mert ez semmiképpen sem jó. Ha jó a főfúvóka, akkor végsebességet tudnia kellene. Ha nem tudja, akkor nagyobb kell neki. Középső tartományt meg a tűvel és a tűsfúvóka méretével tudod változtatni.Dreamer írta:Egy probléma kapcsán vagyok kíváncsi Bambi és természetesen a többiek véleményére.
ETZ 250, nem tuningolt, egy közepesen kopott 30N2 (kicsit már kalamol a tolattyú), gyári fúvóka méretekkel. Gyújtás 2,7. Alapjárat tökéletes.
Alapprobléma: erőteljesebb gyorsításkor vagy 5. ben 4000 felett géppuska ropogásszerű hang a henger felől, bicaj óra szerint 95-nél gyorsabban nem megy, fogyasztás nem kevés (80-90 között 120 kgos pilótával + kb 25 kg csomaggal 7 liter vagy picit felette). Préssáv 0,9 volt, próbáltam növelni, picit jobb lett. 100-as benzinnel semmi nem változott. 3.2-es előgyújtással szintén változatlan.
Legutóbb azzal szórakoztam, hogy gyorsítás közben (mikor elkezd jelentkezni a hang) picit ráhúzom a szívatót, azonnal elhallgat, persze alacsonyabb fordulaton besokall. Aztán egy erőteljes húzatáskor megint csak ráhúztam a szívatót teljesen és folyamatosan tartottam rajta, a hang jelentősen csökkent viszont megtáltosodott a paripa mert 112-ig gyorsult (gyári óra 125 körül) Természetesen ötödikben.
Ezek alapján úgy tűnik, hogy a főfúvóka kevés lehet, azonban a baj az, hogy alsó tartományban már így is sokat kap. Ha teszek egy nagyobb fúvókát azonnal lent is többet fog kapni, és ezzel az egész felborul.
Alul az alapjárati fúvóka és a tű kúpossága meg helyzete fogja meghatározni a részterhelést.
Minden esetre csinálok egy nagyobb fúvókát (pl. mondjuk 5-tel nagyobbat) és nyomatom neki.
Egyébként a haverom 251-én (ami egyébként pöpec állapotban van minden szinten) is hallottam ezt a jelenséget, de ott tényleg nagyon forszírozott gyorsításkor, egyébként szépen suhan.
Nos? Mit gondoltok?
A nagykönyv szerint előbb végsebességet és gyertyaképet kell jól belőni, utána jöhet a középtartomány és az alapjárat beállítása. Amíg nincs végsebesség, addig hiába állítgatod a többit, nem lesz jó...