Elektronika topik - a pokol kapuja

Kérdések és megoldások MZ javításokkal kapcsolatban
Válasz küldése
Avatar
z25z
Aki 7ezerig pörgeti
Aki 7ezerig pörgeti
Hozzászólások: 2349
Csatlakozott: 2007.07.17. 13:30
MZ-d típusa: 21 ló 300as patkóval
Tartózkodási hely: Szeged-Karcag
Kapcsolat:

Re: Elektronika topik - a pokol kapuja

Hozzászólás Szerző: z25z » 2017.09.25. 05:53

nagyjából ez: http://motoralkatresz24.hu/term%C3%A9k- ... 0000007762

szóval vagy egy ilyet kell venned és megjavítani vagy egy komplett forgórészt bontva, ha szerencséd van kb. 5-7 ezer körül kapsz.

és felejtsd már el az aksit, hogy attól ilyen, többször leírtuk, hogy nem. Egy fázis kiesése még gyorsabb merüléshez vezetett, ezért mikor visszatetted akkor tovább bírta, de még így sem volt megfelelő töltés a killer által leírt hiba miatt. Kár hogy nem ezekkel a képekkel kezdted, rögtön meg lett volna a hiba diagnózis. :-)

bartal96
biciklis
biciklis
Hozzászólások: 29
Csatlakozott: 2017.07.31. 21:43

Re: Elektronika topik - a pokol kapuja

Hozzászólás Szerző: bartal96 » 2017.09.24. 22:23

KILL3R etz írta:Azon kívül, hogy hiányzik a forgórészről a gerjesztés csúszógyűrűje, és be van billenve a szénkefe, minden rendben ott... #-o :twisted:
Igen azt gondoltam hogy szar a cucc, de akkor megvan a hiba? Ezért nincs töltésem? :O
Gerjesztés csúszógyűrűje mi is pontosan?

Avatar
KILL3R etz
bajnok
bajnok
Hozzászólások: 3833
Csatlakozott: 2007.12.10. 21:07
MZ-d típusa: ETZ 250
Tartózkodási hely: Dunaharaszti

Re: Elektronika topik - a pokol kapuja

Hozzászólás Szerző: KILL3R etz » 2017.09.24. 21:59

Azon kívül, hogy hiányzik a forgórészről a gerjesztés csúszógyűrűje, és be van billenve a szénkefe, minden rendben ott... #-o :twisted:

bartal96
biciklis
biciklis
Hozzászólások: 29
Csatlakozott: 2017.07.31. 21:43

Re: Elektronika topik - a pokol kapuja

Hozzászólás Szerző: bartal96 » 2017.09.24. 21:53

Na sziasztok!
Ismét nekiestem a dolognak, kezdtem azzal, hogy leszedtem a jobbos deknit és megnéztem az u-v-w vezetékeket. hát.. Az U le volt esve, én úúgy megörültem, hogy hihetetlen :D beindítottam töltésjelző lámpa világit, kicsi gáz, elhalványul, majd 3000 fölött teljesen elaludt.
Erről videó:
https://youtu.be/1CCvecRnlQI
Juhhhéé jó lett. Na gyorsan összedobtam, felültem rá és bementem a szomszéd városba. Félúton megint nem működött az index, és a lámpa is nagyon nagyon halvány volt. Hazafele, a motor megint le akart állni világításon, tehát megint az ismerős nóta.. vak sötétben lámpa nélkül hazajöttem.Mondom áhh már biztos az akksi nem veszi fel akkor a töltést, hát megvolt a hiba! Miután hazagurultam megint megcsináltam azt hogy levettem az egyik kábelt az akksirol, hogy biztosan kiszűrjem az akksit. De nem, amint levettem megint leállt. Fasza na most akkor mi a bánat. Érdekes hogy mire hazaértem a töltésjelző lámpa nem világított, semikor sem. Sem álló helyzetben se járó motornál.
Ránéztem gyújtásomra, hátha még van ott valami, meghuzogattam kábeleket és az egyik a kezembe maradt, ami a DF el szemben van, ami szerintem belemegy a felette lévő(nemtudom mibe) cuccba. Esetleg lehet ez a hiba okozója?
U V W vezetékeket szakadásvizsgálattal megnéztem egymással mindegiyk jó, DF el nem csipog. Viszont nincs dióda mérés állás a multiméteremen. Vagy Ellenálás vizsgálat is megteszi?
Úgy szívok ezzel a kis etz vel mint a torkosborz.. :(( Van ötletetek mit kéne csinálnom?


A gyújtás kinézete is megér egy misét.. Én nemtudom hogy ez miért ilyen, sajnos etz gyújtással nem volt dolgom.

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Avatar
zudori
nagy ETZ-s
nagy ETZ-s
Hozzászólások: 454
Csatlakozott: 2013.08.11. 07:17
MZ-d típusa: ETZ 150
Tartózkodási hely: Veszprém

Re: Elektronika topik - a pokol kapuja

Hozzászólás Szerző: zudori » 2017.09.23. 08:44

Véleményem szerint az az akkumlátor sem működik rendesen, mert feltöltött állapotban sokáig el kell tudnia látnia a motort árammal, ha töltés nincs.
Áron, ha jól emlékszem legutóbb be is linkelt egy bizonyos akkumlátort, érdemes azt beszerezni, nagyon jó. Saját tapasztalat, két motoromban is az van évek óta. YTX9A-BS , ha jól emlékszem.
Áron egy összegzésében nagyon szépen, érthetően leírja a jelenleg kapható elterjedt feszültségszabályozókat. A motorodon lévő, a lehető legrosszabb, elképzelhető, hogy minden más rendben van, csak az a vacak mondta fel a szolgálatot!

Avatar
aronpfabian
bajnok
bajnok
Hozzászólások: 1042
Csatlakozott: 2014.04.25. 11:53
MZ-d típusa: ETZ 250, TS 150
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Elektronika topik - a pokol kapuja

Hozzászólás Szerző: aronpfabian » 2017.09.22. 22:47

bartal96 írta:Fú, ez már elég bonyolult azámomra, de azért a lényeget értem. Azt hogy el lettek vola kötve a vezetékek én kizárnám, a tulaj szerint tökéletes volt a töltés, tudom tudom azt mond amit akar, de lement vele 1200km-ert egyhuzamban olaszországba, képekkel bizonyította, láttam fb-on is. És ha ugyan ez lett volna mint nekem most akkor valszeg nem ment volna. Viszont akkor én rontottam el valamit, vagy nem is tudom. Holnap tuti átnézem az uvw vezetékeket(a motor rendszáma is UVW, ez nem elhet véletlen :D ) Érdemes egy szakadásvizsgálatot csinálni pl.: Generátor U-tól a 61 es vezetékig? ahogy látom az egyenirányitóbol oda megy át, vagy hol kezdjek el kutakodni ezek után mit javasoltok?
Egyébként akksinál az a 6 volt az teljesen normális?
U-tól 61-ig az egyik gerjesztődiódát fogod "látni". Ezt inkább diódamérés módban érdemes. U->61 irányba vezetnie kell, fordítva tilos.
Ugyanezt meg tudod csinálni a D+ csatlakozóval is (nagyteljesítményű diódák, innen megy az áram az elektromos rendszerbe)
A D- diódák pedig természetesen fordított irányba fognak vezetni (itt megy vissza)

A 6 volt nem igazán egészséges, de a generátorod sem működik megfelelően. A 4Ah akksi is elég kell legyen ha jó a generátor, tehát azzal is folytathatod a tesztelést.

(az előző választ azóta átfirkáltam mert nekem sem volt már a végén egyértelmű. Remélem most jobb :D )

bartal96
biciklis
biciklis
Hozzászólások: 29
Csatlakozott: 2017.07.31. 21:43

Re: Elektronika topik - a pokol kapuja

Hozzászólás Szerző: bartal96 » 2017.09.22. 22:42

Fú, ez már elég bonyolult azámomra, de azért a lényeget értem. Azt hogy el lettek vola kötve a vezetékek én kizárnám, a tulaj szerint tökéletes volt a töltés, tudom tudom azt mond amit akar, de lement vele 1200km-ert egyhuzamban olaszországba, képekkel bizonyította, láttam fb-on is. És ha ugyan ez lett volna mint nekem most akkor valszeg nem ment volna. Viszont akkor én rontottam el valamit, vagy nem is tudom. Holnap tuti átnézem az uvw vezetékeket(a motor rendszáma is UVW, ez nem elhet véletlen :D ) Érdemes egy szakadásvizsgálatot csinálni pl.: Generátor U-tól a 61 es vezetékig? ahogy látom az egyenirányitóbol oda megy át, vagy hol kezdjek el kutakodni ezek után mit javasoltok?
Egyébként akksinál az a 6 volt az teljesen normális?

Avatar
aronpfabian
bajnok
bajnok
Hozzászólások: 1042
Csatlakozott: 2014.04.25. 11:53
MZ-d típusa: ETZ 250, TS 150
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Elektronika topik - a pokol kapuja

Hozzászólás Szerző: aronpfabian » 2017.09.22. 22:32

bartal96 írta:Köszönöm!
Sajnos ezt nem akartam hallani... :( Egyébként leszedtem az egyik vezetéket az akkuról és leállt a motor, amit sajnos jol tudtam, hogy a töltés hiányát jelenti.. :( Holnap leszedem akkor a jobb oldali gyújtás deknit. Csak az a baj, hogy én azt már leszedtem, és lehuzogattam a kábeleket megcsiszolgattam azokat is. és visszaraktam, de akkor ránézek újból. Esetleg kimérni valahogy nem lehetne?
LADA fesszabból pontosan melyik típúsra gondolsz?
Szabályzó: http://mz.info.tm/wiki/doku.php?id=vill ... szabalyzok
(a Zsombicarnál vettem legutóbb, de random KGST autósboltban kapható rengeteg helyen)

Kimérés: szakadásvizsgáló módban a generátor U/V/W csatlakozója közül egyik sem csipoghat össze a testtel, végtelen kell legyen az ellenállás. Egymáshoz képest U-V, U-W, V-W pedig azonos pár Ohmos ellenállást kell mutassanak.

A forgórész (lekötött szénkefékkel a két csúszópálya között) 5 Ohm körül kell legyen.

Avatar
aronpfabian
bajnok
bajnok
Hozzászólások: 1042
Csatlakozott: 2014.04.25. 11:53
MZ-d típusa: ETZ 250, TS 150
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Elektronika topik - a pokol kapuja

Hozzászólás Szerző: aronpfabian » 2017.09.22. 22:27

Akkor nekem már nincs is dolgom :) z25z gyorsabb volt.

Pontosan ugyanerre gondoltam mikor végigolvastam amit írtál.
A kábelköteg sajnos nem gyári, így nehéz lesz végigellenőrizni. Sok az azonos szín, félrevezető. Lehet hogy így történt félrekötés. Mindenképpen a kapcsolási rajznak megfelelően címkézd fel a vezetékeket, és úgy kösd vissza őket!

A töltésjelző akkor világít amikor a feszültségszabályzó a forgórész gerjesztéséhez (DF > +szénkefe > forgórész > -szénkefe > D-) az akku felől veszi fel az áramot. Ez az áramfelvétel a 61-es Y-vezetéken át történik, aminek a 3 ága a töltésjelző lámpa (ide az izzószálon keresztül a gyújtáskapcsolóból jön az áram), az egyenirányító felső emelete (gerjesztődiódák) és a szabályzó bemenete (amit az elektromos rendszer feszültsége alapján a tranzisztor a DF-re vagy rákapcsol vagy nem)
Ha gázhúzásra a visszajelző elhalványodik de nem alszik el, az azt jelenti, a generátor részben átvette a szabályzó (és az elektromos rendszer) táplálását, részben megy csak akku felől. Ez lehet gyenge generátorteljesítmény (pl. tekercszárlat) vagy nem folyamatos kimeneti feszültség (fáziskiesés) miatt.

Ez természetesen csak nem zárlatos és jól bekötött szabályzónál igaz. Ha zárlatos vagy félre van kötve, akkor bárhol átmegy rajta az áram, világít a visszajelző (és mivel nem látja el a feladatát, a generátor nem gerjed fel, nem veszi át a rendszer ellátását)

A visszajelző állapota sem konkrét feszültségértékektől, sem az akkumulátor csatlakozóin átfolyó áram erősségétől nem függ. Valójában a megnevezés félrevezető, fogd fel inkább "check engine" lámpaként ami a generátorra vonatkozik.
A hozzászólást 4 alkalommal szerkesztették, utoljára aronpfabian 2017.09.22. 22:43-kor.

bartal96
biciklis
biciklis
Hozzászólások: 29
Csatlakozott: 2017.07.31. 21:43

Re: Elektronika topik - a pokol kapuja

Hozzászólás Szerző: bartal96 » 2017.09.22. 22:22

Köszönöm!
Sajnos ezt nem akartam hallani... :( Egyébként leszedtem az egyik vezetéket az akkuról és leállt a motor, amit sajnos jol tudtam, hogy a töltés hiányát jelenti.. :( Holnap leszedem akkor a jobb oldali gyújtás deknit. Csak az a baj, hogy én azt már leszedtem, és lehuzogattam a kábeleket megcsiszolgattam azokat is. és visszaraktam, de akkor ránézek újból. Esetleg kimérni valahogy nem lehetne?
LADA fesszabból pontosan melyik típúsra gondolsz?

Avatar
z25z
Aki 7ezerig pörgeti
Aki 7ezerig pörgeti
Hozzászólások: 2349
Csatlakozott: 2007.07.17. 13:30
MZ-d típusa: 21 ló 300as patkóval
Tartózkodási hely: Szeged-Karcag
Kapcsolat:

Re: Elektronika topik - a pokol kapuja

Hozzászólás Szerző: z25z » 2017.09.22. 21:56

Nagyon ugy néz ki, hogy nincs töltésed, nem kell uj aksi szerintem. Feltoltod es megy amig van benne szufla. Ha lenne toltes akkor szar akkuval is menne a generator ellatna arammal, es nem esne a feszultseg benne. Mivel nem toltodik kifele megy az aram csak es lemerul. De latszik is toltesjelzon, hogy nem alszik el teljesen. Le kellene venned az oldal deknit es megnezni a generatorra meno vezetekeket. U, V, W akkor szokasa ilyet produkalni ha egy vagy 2 leesik. Masik sarkalatos pont ez a fekete dobozos fesszabalyzo amit erdemes lenne egy lada fesszabra (kb. 1000 ft) lecserelni.

bartal96
biciklis
biciklis
Hozzászólások: 29
Csatlakozott: 2017.07.31. 21:43

Re: Elektronika topik - a pokol kapuja

Hozzászólás Szerző: bartal96 » 2017.09.22. 21:46

Sziasztok!
Ahogy ígérem siettem haza és neki is estem a dolgonak.
Az agyvérzés kerülgetett sőt még most is ver a víz olyan ideges vagyok.
Ugye az akkumulátort kb 5 órán át töltöttem még a hiba előtt, majd elmentem vele nagyon kevés km-ert és akkor keletkezett a hiba hogy nincs indexem, és leáll világításra. Ekkor írtam ide először. Sok hasznosat mondtatok és nem győzöm hálálkodni még mindig.
Szóval úgy kezdtem, hogy szétszedtem a kombinált kapcsolot szakadásvizsgálat, minden lógattam egymástol elválasztva, nehogy sszeérjen véletlenül, bem változott semmi, az összes vezetéket megmogattam. Semmi. Beinditottam lállítottam. Sok képet és videót készítettem, az alap hibárol itt van egy:
https://youtu.be/5dn_yPcPJhY

Majd addig próbálgattam, míg be sem indult. Ekkor rámértem az akksira multiméterrel, álló motornál. 7,8 VOLT. Gondolom ez nagyon nem egészséges, egy 12Voltos(megnéztem 5Ah-ás) akksinál. Nah akkor felraktam töltőre.Álló motornál gyújtáson egyből erős fények a visszajelzőnél, működött az index, világítás is erős volt. Beindítottam(a töltő még mindig rajta volt) sokkal jobban indult, az index, duda működött és 5.(?) fokozatban azaz világításon sem állt le, refinél sem meg sem torpant. Kb 1 órán át töltöttem. Ekkor is rámértem multival, állo helyzetben 12,5 Volt, beinditva is 12, viszont mikor ráraktam a lámpát elkezdett lefele esni századonként.. Gondoltam gurulok egyet vele. Az utca végén már a tompított világitásom pislákolt, tovább mentem, egyre halványabb lett majd egyszer csak megint le akart állni mikor ráraktam, index megint elment vadászni. Hazajöttem, rámértem az akksira megint és megintcsak 7,7 Volt...
Tudom hogy béna vagyok, légyszives ne szoljatok le, de most mit tudok tenni? Tudok szerezni egy teljesen új 12Voltos akksit de csak 4Ah, érdemes megpróbálnom azzal?
És még egy kérdés amit nem nagyon értek. A töltést visszajelzp piros lámpa(visszajelző) az mi alapján is működik pontosan? Az normális ha akksi töltővel töltöm az akksit és pirosan világít, álló motornál? :D
Nem egészen értem milyen elven működik, egy bizonyos Volt alatt villan fel, vagy hogyan?

Csináltam egy pár képet az elektronikárol is, hátha.
Teljesen tanácstalan vagyok..

Videók:
https://youtu.be/oqzLpZ-pzXQ
https://youtu.be/E1SA3Kd4e8c
https://youtu.be/m8ySxcDbwMg
https://youtu.be/pxyz6LFhEhM
https://youtu.be/vsfxe8wYMiA

Képek:
Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

bartal96
biciklis
biciklis
Hozzászólások: 29
Csatlakozott: 2017.07.31. 21:43

Re: Elektronika topik - a pokol kapuja

Hozzászólás Szerző: bartal96 » 2017.09.19. 21:44

Értem!
Nagyon köszönöm a segítségedet!
Pénteken nekiesek, megnézek mindent amit mondtál, mondtatok és akkor majd jelentkezem! :)
Addig is széles utat mindenkinek! :)

Avatar
aronpfabian
bajnok
bajnok
Hozzászólások: 1042
Csatlakozott: 2014.04.25. 11:53
MZ-d típusa: ETZ 250, TS 150
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Elektronika topik - a pokol kapuja

Hozzászólás Szerző: aronpfabian » 2017.09.19. 21:10

bartal96:
>Trafót cseréltem(lada trafó volt rajta,vettem rá "német minőségűt") 3 vezeték ment rá és elvileg jól kötöttem be. KÉP:
Van rajta egy "1" jelölés amire a zöld vezeték megy (ez a szaggatott test) és egy "15" jelölés amire pirosak (gyújtáskapcsolóról, gyújtásvezérlő dobozról, féklámpáról)
Fordítva bekötve is működik de sokkal jobban melegszik, ez hosszú távon tönkreteheti.

> Lehet hülyeség, de az nem lehet, hogy az idex azaz a kombinált kapcsolónál rossz valami? Mikor összreaktam észrevettem hogy az egyik vezeték ott(fehér) hozzá lett nyomatva a kormányhoz ezért kicsit kilapult, kilátszotta vezeték de ezt szigszalaggal orvosoltam.
Nem hülyeség. Nem szabad semminek hozzáérnie a kormányhoz. A kürt és index hibával összefügghet (nézd át), viszont a tompítottra leállással semmiképpen.

> Jelenleg nem vagyok otthon, de pénteken megnézem az akksit egy multiméterrel, hogy álló helyzetben gyújtás nélkül, gyújtással, és járó motornál mennyi a feszültség. Ezt megosztom veletek, és remélem össze tudunk hozni valamit, hogy jó legyen.
Első körben mindenképpen töltsd fel az akkumulátort külső töltőn! Ha pedig rossz akkor vegyél újat, hibás akksival nincs értelme a hibakeresésnek. (z25z leírta hogyan próbáld ki, izzóval terhelve mérj rá, nem eshet 12V alá a feszültsége)

- Álló helyzetben lekapcsolt gyújtással egy feltöltött akksi 12.4-12.8V feszültséget mutat (13V+- is lehet ha frissen volt töltve, de ez az első terhelés rákapcsolásakor normál szintre esik)
- Ráadod a gyújtást, beindítod, alapjáraton 12V körül kell legyen felkapcsolt fényszóróval.
- Kis gázhúzásra a töltésjelző el kell aludjon
- Elkezded jobban húzni a gázt, folyamatosan nőnie kell a feszültségnek, 2000-3000 RPM között már 13.6V fölött kéne legyen (kb innentől töltődik az akksi)
- Teljes gázon sem mehet 14.4V fölé
Indexelj, dudálj, nyomd a féket, nézd meg hogyan változik az eredmény. 3000 RPM fölötti fordulaton 13V alá esés egészségtelen.

> Mikor megvettem akkro mentem vele kb 50 km-ert az út alatt tökéletesen működött minden visszajelző, lámpa. Viszont az út után mikor álló motornál szórakoztam a világitással, tompitott, refi.. akkor elég hamar elhalványult, és elment a lámpa, ezt betudtam annak, hogy nem volt használva a motor rég óta és biztos nem töltöt fel eléggé ezalatt a rövid út alatt.
210W-os a generátor, a folyamatos terhelések pedig 100W körül vannak. Röhögve fel kell töltse az akksit 50 km alatt, hacsak nem végig Budapesten szenvedtél a dugóban. Ott valami gond van (akku, generátor, mindkettő)

...amúgy hány Ah-s az akksi? Legalább 5 nem ártana, de a 9-es a menő :D (100 km-ről még simán hazavisz ha a generátor elmegy vadászni)

Avatar
kiszsebi
Zsebi San (kőműves)
Zsebi San (kőműves)
Hozzászólások: 2635
Csatlakozott: 2009.10.07. 09:04
MZ-d típusa: ETZ150,250 4x,250/1
Tartózkodási hely: Százhalombatta

Re: Elektronika topik - a pokol kapuja

Hozzászólás Szerző: kiszsebi » 2017.09.19. 16:41

popitty írta:Üdv Tisztelt Márkatársak (Mz)
Korábban ha jól emlékszem valamikor az év elején téma volt itt a fórumon a betolóállás. Nos akkor az volt a panasz, hogy nem lehet betolni a Ts-t. Nos ha valakit érdekel még a téma megosztom a tapasztalatomat, hogy tudniillik új fesz.szabályzó került a motoromra ( Vape R81 6 V) és azóta a betoló állás a gyári leírás szerint használható. Ha ugyanis 2-esbe teszem és tempósan megtolom be is indul. Hát ennyi! Azért nem kívánok eredménye tolást!
A 6V-os rendszereknél volt betoló állás, és ha jó a töltés, be is lehet tolni. Ezt senki sem vitatta ;)

A 12V rendszerű motorokra mondják azt, hogy a "betoló állásban" nem lehet betolni. Ez teljesen igaz is, hiszen ott a gyújtáskapcsoló nem kapcsol semmit :mrgreen:

Az ETZ-ket sima gyújtásállásban kell megpróbálni betolni. Jó töltés esetén és "valami" kapacitást (kondenzátor, akár a teljesen lemerült, de NEM zárlatos akku) a + és a - közé kötve, sikerülnie kell.

Avatar
popitty
kis ETZ-s
kis ETZ-s
Hozzászólások: 154
Csatlakozott: 2013.06.22. 21:23
MZ-d típusa: MZ Ts 150
Tartózkodási hely: Miskolc

Re: Elektronika topik - a pokol kapuja

Hozzászólás Szerző: popitty » 2017.09.19. 15:34

Üdv Tisztelt Márkatársak (Mz)
Korábban ha jól emlékszem valamikor az év elején téma volt itt a fórumon a betolóállás. Nos akkor az volt a panasz, hogy nem lehet betolni a Ts-t. Nos ha valakit érdekel még a téma megosztom a tapasztalatomat, hogy tudniillik új fesz.szabályzó került a motoromra ( Vape R81 6 V) és azóta a betoló állás a gyári leírás szerint használható. Ha ugyanis 2-esbe teszem és tempósan megtolom be is indul. Hát ennyi! Azért nem kívánok eredménye tolást!

bartal96
biciklis
biciklis
Hozzászólások: 29
Csatlakozott: 2017.07.31. 21:43

Re: Elektronika topik - a pokol kapuja

Hozzászólás Szerző: bartal96 » 2017.09.19. 15:05

Köszönöm szépen a hozzászólásokat! :) Sajnos szomorúan hallom, hogy valószínüleg a töltés a hiba, ugyanis rettegek az elektronikátol, ki nem állhatom, nem értek hozzá.. :(
Trafót cseréltem(lada trafó volt rajta,vettem rá "német minőségűt") 3 vezeték ment rá és elvileg jól kötöttem be. KÉP:
Kép
Ezen kívül még nyílván az akksit kötöttem vissza, és az ülés alatt van egy test pont, ahová kb 5-6 barna színű testkábel megy rá, azokat csiszolgattam még meg. Semmi mást Nemtudom, hogy említettem-e de elektronikus gyújtás van a motoron.
Lehet hülyeség, de az nem lehet, hogy az idex azaz a kombinált kapcsolónál rossz valami? Mikor összreaktam észrevettem hogy az egyik vezeték ott(fehér) hozzá lett nyomatva a kormányhoz ezért kicsit kilapult, kilátszotta vezeték de ezt szigszalaggal orvosoltam. :D Lehet hülyeség, csak ahogy mondtam nagyon nem értek a vilamossági cuccokhoz..
Jelenleg nem vagyok otthon, de pénteken megnézem az akksit egy multiméterrel, hogy álló helyzetben gyújtás nélkül, gyújtással, és járó motornál mennyi a feszültség. Ezt megosztom veletek, és remélem össze tudunk hozni valamit, hogy jó legyen.
Mikor megvettem akkro mentem vele kb 50 km-ert az út alatt tökéletesen működött minden visszajelző, lámpa. Viszont az út után mikor álló motornál szórakoztam a világitással, tompitott, refi.. akkor elég hamar elhalványult, és elment a lámpa, ezt betudtam annak, hogy nem volt használva a motor rég óta és biztos nem töltöt fel eléggé ezalatt a rövid út alatt.
Van esetleg még valamit ötletetek, hogy honnan induljak ki? Vagy várjuk meg mit mutat a multiméter?
Széles utat és köszönöm a segítőkész hozzászólásokat!!! Örülök hogy egy ilyen Club tagja lehetek. :)

Avatar
sunbim
operatőr
operatőr
Hozzászólások: 2740
Csatlakozott: 2008.12.01. 23:25
MZ-d típusa: ETZ250e Deluxe
Tartózkodási hely: Dunavarsány

Re: Elektronika topik - a pokol kapuja

Hozzászólás Szerző: sunbim » 2017.09.19. 11:44

A motoron a töltésed biztosan rossz! Valamit rosszul kötöttél vissza.

Avatar
aronpfabian
bajnok
bajnok
Hozzászólások: 1042
Csatlakozott: 2014.04.25. 11:53
MZ-d típusa: ETZ 250, TS 150
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Elektronika topik - a pokol kapuja

Hozzászólás Szerző: aronpfabian » 2017.09.19. 08:56

Az akksi biztos nem működik megfelelően (akkor "kipótolná" a működéshez szükséges áramot a generátor helyett, amíg van benne kraft), és esélyes hogy a generátor sem, ahogy z25z írta.

Újonnan vásárolt motornál alap az akkumulátor és üzemi folyadékok (váltóolaj, fékfolyadék) cseréje mert mindegyik hirdető égre-földre esküszik hogy tegnap ment bele friss, de valójában egyértelműen nem költötte eladás előtt az eladási ár 10-15%-át ilyesmire (vagy fáradtolajat töltött bele frissen, a leeresztett olaj állagából ítélve ;p )
Akksinak a YTX9A-BS típust ajánlom.
Váltóba JASO MA minősítésű 10W-40 4T motorkerékpár motorolaj (nem megijedni, ez csak azt jelenti hogy váltó és kuplung kenésére is tesztelték, valamivel meg kell különböztetni a "2T motorkerékpár motorolajtól" ami a benzinbe való)
Fékfolyadék DOT3/DOT4. Fékkel nem játszunk, ha nem lesz jó, vidd szakemberhez. A "pumpálós" meg "előre tervezős" fék ön- és közveszélyes, az az elterjedt nézet pedig hazugság hogy az MZ-k fékje csak ilyen lehet.

> kábeleket megmozgattam, megcsiszoltarm stb.
Előtte próbáltad a motort ekkora úton? Akkor jó volt? Eladás előtt fel lehet tölteni a döglött akksit is hogy 5 percig minden jó legyen rajta.
Félrekötés ellenőrzésére rajz itt http://pic.mz-forum.com/harry/MZ/Schaltplane/etz251.pdf

UI:
A töltésjelző akkor világít, ha az akksi->gyújtáskapcsoló felől veszi fel a feszültségszabályzó az áramot a forgórész gerjesztéséhez. Tehát ahhoz hogy világítson, ha a félrekötéseket és az elcsípett vezetékeket kizárjuk, akkor legalább szakadásmentes kell legyen az út a szabályzóig (61-es vezeték) ill. onnan a DF láb - 2A (üveg)biztosíték - pozitív szénkefe - forgórész - negatív szénkefe - generátoröntvény (- D- vezeték - ülés alatti testpont)

A forgórész a belevezetett áram hatására mágnesessé válik, és mihelyt a motor beindul, a forgó mágneses tér váltakozó áramot indukál a generátor állórész 3 tekercselésében. Ezeket az U/V/W csatlakozókról az ülés alatti egyenirányító egység megfelelő pontjaira vezetik, ott a diódák pedig egyenárammá alakítják (mindegyik emeletnek külön szerepe van, az alsó lesz a negatív, a középső a nagy teljesítményű pozitív, a felső kis diódák pedig csak a szabályzót látják el). Mihelyt a generátor fordulatszáma eléri azt a határt, hogy az egyenirányító felső (61) emelet diódáinak egyenirányított kimeneti feszültsége nagyobb mint a gyújtáskapcsoló felől jövő, a szabályzó innen kapja az áramot, a töltésjelzőn át pedig nem folyik semmi, elalszik (ilyenkor +13V körül lehet mérni mindkét lábán, nincs jelentős potenciálkülönbség, tehát nincs átfolyás)

Persze ha elkötöttél vagy elvágtál valamit, akkor a töltésjelző hiába világít, a rajta átfolyó áram nem ér el a szabályzóhoz, így az áramfejlesztő rendszernek esélye sincsen beindulni.
Akkumulátor pólusok felcserélésekor a diódák változatos módon mehetnek tönkre, ha ilyen történt, egyszerűbb egy biztosan jó egyenirányítót kölcsönkérni és azzal kísérletezni.

Avatar
z25z
Aki 7ezerig pörgeti
Aki 7ezerig pörgeti
Hozzászólások: 2349
Csatlakozott: 2007.07.17. 13:30
MZ-d típusa: 21 ló 300as patkóval
Tartózkodási hely: Szeged-Karcag
Kapcsolat:

Re: Elektronika topik - a pokol kapuja

Hozzászólás Szerző: z25z » 2017.09.19. 02:06

Nem biztos, hogy rossz az akkud. Ha jól értem a töltőd mutatója a töltőáramot jelzi, ha ez 0,1 nél áll és nem megy feljebb akkor nem vesz fel áramot (lehet, hogy teljesen fel van töltve?) Zárlatos aksinál az ellenkezője a jellemző nagy töltőáramot vesz fel. Nagyot segítene egy multiméter. Nyugalmi állapotban hány V-ot mérsz? Vagy a kivett aksira tegyél egy nagyobb fogyasztót pl egy fényszóróizzót. 10 percig simán világítania kell anélkül, hogy a feszültség 11V alá esne. Ezzel nagyjából ki lehet zárni az aksi hibát.
Minden esetre az aksi állapota független a töltésjelzőtől, ha nem alszik el az nem jelent jót. De ha előtte jó volt most meg nem, akkor elköthettél a visszarakásnál vezetéket is vagy épp nem kötötted vissza, Ha a biztosítékaid tényleg rendben vannak akkor végig gondolva miket szedtél szét azon a fázison végigmenni újra és ellenőrízni. Lámpafejben nem kotorásztál? Index, duda helyzetjelzőnek elég sok csatlakozása van ott. Ehez találsz segítséget a neten gugli: etz elektromos rajz

bartal96
biciklis
biciklis
Hozzászólások: 29
Csatlakozott: 2017.07.31. 21:43

Re: Elektronika topik - a pokol kapuja

Hozzászólás Szerző: bartal96 » 2017.09.18. 23:35

Sziasztok!
Újra segítségül fordulnék hozzátok!
Nemrégiben vettem egy 125/150 es kis ETZ-t(első "nagymotor"). Minden jol ment rajta , viszont szltszedtem, lefestettem, kábeleket megmozgattam, megcsiszoltarm stb.
Tehát összeraktam, minden pacekul működött, majd elmentem vele egy kisebb kört(kb 4km) mire hazaértem észrevettem hogy nem világit az indexem, se jobbra se balra. Az úton helyzetjelzővel mentem. De az index elromlása után azt is észrevettem, hogy ha függőleges állástól balra állítom a gyújtáskapcsolót akkor leáll a motor. Ha menet közben rá akartam volna rakni a refit akkor is megtortyant. Dudám is eltűnt, nincs. Az órán világit a töltés hiányát jelző piros égő.
Az akkumulátort felraktam töltőre, de a mutató 0,1 nél stagnált, órák eltelte után is. Nem nagyon értek az akkukhoz, gondolom ez azt jelenti hogy rossz az akksi, nem? :/
A biztosítékok rendben vannak. Mi lehet a probléma, hol kezdjek el keresgélni? Pénteken jön meg a jogosítványom, jó lenne ha meg tudnám csinálni. Válaszokat előre is köszönöm!

Avatar
zudori
nagy ETZ-s
nagy ETZ-s
Hozzászólások: 454
Csatlakozott: 2013.08.11. 07:17
MZ-d típusa: ETZ 150
Tartózkodási hely: Veszprém

Re: Elektronika topik - a pokol kapuja

Hozzászólás Szerző: zudori » 2017.09.17. 12:11

Gexxx írta:Sziasztok. 6V feszszabályzóból mi az ajánlott? Gyújtásból gondolom a 6V Mecseki.
Sajnos a Wikiben nem találtam erre semmi konkrétumot :)
Van a Mecsekinek feszültségszabályzója is. keresd meg a gyártót, vagy talán úgy tudom Bambi Mester is tud ebben segíteni. Müller Szabolcs is készít feszültségszabályzót.

Avatar
Gexxx
bajnok
bajnok
Hozzászólások: 2947
Csatlakozott: 2007.07.12. 22:43
MZ-d típusa: ETZ 300 aus bambi
Tartózkodási hely: Cegléd
Kapcsolat:

Re: Elektronika topik - a pokol kapuja

Hozzászólás Szerző: Gexxx » 2017.09.17. 09:43

Sziasztok. 6V feszszabályzóból mi az ajánlott? Gyújtásból gondolom a 6V Mecseki.
Sajnos a Wikiben nem találtam erre semmi konkrétumot :)

Avatar
aronpfabian
bajnok
bajnok
Hozzászólások: 1042
Csatlakozott: 2014.04.25. 11:53
MZ-d típusa: ETZ 250, TS 150
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Elektronika topik - a pokol kapuja

Hozzászólás Szerző: aronpfabian » 2017.09.16. 10:29

beeroh250 írta:nem,elektronikus fesszab van benne.
Akkor lehet hogy zárlatos vagy rosszul van bekötve.

beeroh250
biciklis
biciklis
Hozzászólások: 32
Csatlakozott: 2015.08.28. 23:54
MZ-d típusa: MZ ETZ 250
Tartózkodási hely: Tatabánya

Re: Elektronika topik - a pokol kapuja

Hozzászólás Szerző: beeroh250 » 2017.09.15. 22:28

nem,elektronikus fesszab van benne.

Avatar
aronpfabian
bajnok
bajnok
Hozzászólások: 1042
Csatlakozott: 2014.04.25. 11:53
MZ-d típusa: ETZ 250, TS 150
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Elektronika topik - a pokol kapuja

Hozzászólás Szerző: aronpfabian » 2017.09.15. 21:23

beeroh250 írta:Le lett mérve,alapjáraton jó a töltés,gázadáskor felmegy 17-18 V-ra!Ki lett cserélve a fesszabályzó,azzal is ugyanezeket mértük.A szerelő akinél voltam,az egyenirányítóra tippel,azt viszont az itteni motorosboltokban nem lehet kapni.
Én zárlatot keresnék először a DF vezeték mentén. Ilyet akkor csinál ha folyamatosan gerjesztve van a forgórész.
A diódasort ki lehet mérni (csak egy irányba szabad áramot vezessen, egy emeleten lévő diódák csak azonos irányba)

Emellett remélem nem gyári relés szabályzóról van szó. Azt azonnal cserélni valami elektronikusra -> http://mz.info.tm/wiki/doku.php?id=vill ... szabalyzok

beeroh250
biciklis
biciklis
Hozzászólások: 32
Csatlakozott: 2015.08.28. 23:54
MZ-d típusa: MZ ETZ 250
Tartózkodási hely: Tatabánya

Re: Elektronika topik - a pokol kapuja

Hozzászólás Szerző: beeroh250 » 2017.09.15. 15:53

Le lett mérve,alapjáraton jó a töltés,gázadáskor felmegy 17-18 V-ra!Ki lett cserélve a fesszabályzó,azzal is ugyanezeket mértük.A szerelő akinél voltam,az egyenirányítóra tippel,azt viszont az itteni motorosboltokban nem lehet kapni.

Avatar
aronpfabian
bajnok
bajnok
Hozzászólások: 1042
Csatlakozott: 2014.04.25. 11:53
MZ-d típusa: ETZ 250, TS 150
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Elektronika topik - a pokol kapuja

Hozzászólás Szerző: aronpfabian » 2017.09.12. 21:53

beeroh250 írta:Sziasztok!
Van egy problémám,bízom benne,hogy tudtok segíteni.A gond ez:

Kép

Kép
Úton voltam,így nagyon kellemetlenül érintett.Gondolom ismeritek a tipust.Meg tudjátok mondani,mitől ment tönkre?Kb. 8000 km-t ment ezzel és szeretném a későbbi gondokat elkerülni.
Ez elég csúnyán elégett. Feszültségszabályzás rendben van?

Avatar
kicsikeen
rolleres
rolleres
Hozzászólások: 17
Csatlakozott: 2011.07.05. 15:14
MZ-d típusa: ETZ 250 de luxe
Tartózkodási hely: Kaposvár

Re: Elektronika topik - a pokol kapuja

Hozzászólás Szerző: kicsikeen » 2017.09.12. 19:32

kiszsebi írta:
kicsikeen írta:Meg lett a hiba oka...a távtartó a jeladó és a forgórész között volt a bibi.
Most szépen forog ,minden ok !
:lol:
köszi szépen a hasznos visszajelzést!

szívesen,hisz ezért vanak a fórumok.... :lol: nem?
(Amúgy 500 HFt-ért esztergáltattam egy új táv.tartót,és most nagyon jó.)

beeroh250
biciklis
biciklis
Hozzászólások: 32
Csatlakozott: 2015.08.28. 23:54
MZ-d típusa: MZ ETZ 250
Tartózkodási hely: Tatabánya

Re: Elektronika topik - a pokol kapuja

Hozzászólás Szerző: beeroh250 » 2017.09.12. 14:57

Sziasztok!
Van egy problémám,bízom benne,hogy tudtok segíteni.A gond ez:

Kép

Kép
Úton voltam,így nagyon kellemetlenül érintett.Gondolom ismeritek a tipust.Meg tudjátok mondani,mitől ment tönkre?Kb. 8000 km-t ment ezzel és szeretném a későbbi gondokat elkerülni.

Avatar
kiszsebi
Zsebi San (kőműves)
Zsebi San (kőműves)
Hozzászólások: 2635
Csatlakozott: 2009.10.07. 09:04
MZ-d típusa: ETZ150,250 4x,250/1
Tartózkodási hely: Százhalombatta

Re: Elektronika topik - a pokol kapuja

Hozzászólás Szerző: kiszsebi » 2017.09.11. 22:39

kicsikeen írta:Meg lett a hiba oka...a távtartó a jeladó és a forgórész között volt a bibi.
Most szépen forog ,minden ok !
:lol:
köszi szépen a hasznos visszajelzést!

Avatar
kicsikeen
rolleres
rolleres
Hozzászólások: 17
Csatlakozott: 2011.07.05. 15:14
MZ-d típusa: ETZ 250 de luxe
Tartózkodási hely: Kaposvár

Re: Elektronika topik - a pokol kapuja

Hozzászólás Szerző: kicsikeen » 2017.09.11. 17:55

Meg lett a hiba oka...a távtartó a jeladó és a forgórész között volt a bibi.
Most szépen forog ,minden ok !
:lol:

Avatar
kicsikeen
rolleres
rolleres
Hozzászólások: 17
Csatlakozott: 2011.07.05. 15:14
MZ-d típusa: ETZ 250 de luxe
Tartózkodási hely: Kaposvár

Re: Elektronika topik - a pokol kapuja

Hozzászólás Szerző: kicsikeen » 2017.09.10. 19:52

Megnéztem a forgórész az egyenesen,simán fut.
Azt gondolom a forgórész után van a mozgás oka,de arra ma nem jöttem rá hogy mi okozza?
Am. mikor láttam a mozgást én is azt gondoltam "szét hullik''......ezért gondoltam hulljon szét ma,hamar gyorsan ....
De nem volt probléma fordulaton sem (7-8000 rmp-próba kedvéért).
Ezért vagyok kicsit tanácstalan,és gondoltam a fórumra,hogy talán van valami tapasztalat . :shock:

Avatar
Stephanus
kis ETZ-s
kis ETZ-s
Hozzászólások: 248
Csatlakozott: 2013.06.05. 12:48
MZ-d típusa: 251
Tartózkodási hely: Ócsa

Re: Elektronika topik - a pokol kapuja

Hozzászólás Szerző: Stephanus » 2017.09.10. 19:36

kicsikeen írta:Sziasztok!
Ma felraktam a motoromra egy gyári Hall jeladós elektronikus gyújtás(tranzisztoros gyújtás) !!! :lol:
Azt gondolom remekül működik,de lenne egy kérdésem azoknak akiknek ilyen van !
A jeladó a generátor forgórész végén enyhén sétál,mozog ki-be.(be = főtengely csapágy iránya )
Ennek ellenére jól működik,minden ok vele.De nem tudom a mozgás az nem-e probléma ?
Kinek mi a tapasztalata,másnak is van mozogása a jeladónak ?
Találtam egy videót ami pont passzol ide: https://www.youtube.com/watch?v=QyyoAhUzBB0
és a video alatt a feltöltő azt írja hogy utána járt és így természetes......
Én nem találtam magyarázatot sehol,hát itt kérdezném meg :- ez ilyen ?
köszi.
Ha ekkorát mozdul, pillanatok alatt szét fog hullani a jeladó. Ennek meg kéne találni az okát!
Ha minden oké, akkor nagy fordulaton is alig szabad rezegnie.

Avatar
kicsikeen
rolleres
rolleres
Hozzászólások: 17
Csatlakozott: 2011.07.05. 15:14
MZ-d típusa: ETZ 250 de luxe
Tartózkodási hely: Kaposvár

Re: Elektronika topik - a pokol kapuja

Hozzászólás Szerző: kicsikeen » 2017.09.10. 18:16

Sziasztok!
Ma felraktam a motoromra egy gyári Hall jeladós elektronikus gyújtás(tranzisztoros gyújtás) !!! :lol:
Azt gondolom remekül működik,de lenne egy kérdésem azoknak akiknek ilyen van !
A jeladó a generátor forgórész végén enyhén sétál,mozog ki-be.(be = főtengely csapágy iránya )
Ennek ellenére jól működik,minden ok vele.De nem tudom a mozgás az nem-e probléma ?
Kinek mi a tapasztalata,másnak is van mozogása a jeladónak ?
Találtam egy videót ami pont passzol ide: https://www.youtube.com/watch?v=QyyoAhUzBB0
és a video alatt a feltöltő azt írja hogy utána járt és így természetes......
Én nem találtam magyarázatot sehol,hát itt kérdezném meg :- ez ilyen ?
köszi.

Avatar
sunbim
operatőr
operatőr
Hozzászólások: 2740
Csatlakozott: 2008.12.01. 23:25
MZ-d típusa: ETZ250e Deluxe
Tartózkodási hely: Dunavarsány

Re: Elektronika topik - a pokol kapuja

Hozzászólás Szerző: sunbim » 2017.09.01. 20:58

Tömören ,így van! Valami ilyesmiröl van szò. :-)

Avatar
z25z
Aki 7ezerig pörgeti
Aki 7ezerig pörgeti
Hozzászólások: 2349
Csatlakozott: 2007.07.17. 13:30
MZ-d típusa: 21 ló 300as patkóval
Tartózkodási hely: Szeged-Karcag
Kapcsolat:

Re: Elektronika topik - a pokol kapuja

Hozzászólás Szerző: z25z » 2017.09.01. 20:22

sunbim írta:Zé.
A szpotjaid biztos hogy kapcsolóüzemben működnek nem előtét ellenállással. A dimmer és a meghajtó áramkör frekije interferál.
Szerintem ezt a két áramkört nem fogod tudni rendesen használni. Csak ha előtét ellenállásos a szpotod.
Azért kérdi meg rendeléskor pl az Aliexpress is hogy pl a konyhádba milyen szpotot kérsz, dimmerelhetőt vagy simát.

Jaja közben már az FB-n is kaptam válaszokat. Mint kiderült ezeket a spotokat nem lehet dimmerelni, mert PWM szabályozással tartja stabilan a feszültséget. Ezért működik 12-30 (80) V tartományban anélkül, hogy változna a fényerő. Így ha beteszek elé egy dimmert amivel lehúznám akkor a spot elektronikája meg ellenem dolgozik, és szivatjuk egymást....legalábbis ha jól értettem a kommenteket :-D

Avatar
hell
bajnok
bajnok
Hozzászólások: 2149
Csatlakozott: 2008.06.28. 19:24
MZ-d típusa: ETZ 250 De Luxe
Tartózkodási hely: Nagymágocs

Re: Elektronika topik - a pokol kapuja

Hozzászólás Szerző: hell » 2017.09.01. 17:48

Az azt igen ti milyen nyelven beszéltek? :D

Avatar
sunbim
operatőr
operatőr
Hozzászólások: 2740
Csatlakozott: 2008.12.01. 23:25
MZ-d típusa: ETZ250e Deluxe
Tartózkodási hely: Dunavarsány

Re: Elektronika topik - a pokol kapuja

Hozzászólás Szerző: sunbim » 2017.09.01. 17:39

Zé.
A szpotjaid biztos hogy kapcsolóüzemben működnek nem előtét ellenállással. A dimmer és a meghajtó áramkör frekije interferál.
Szerintem ezt a két áramkört nem fogod tudni rendesen használni. Csak ha előtét ellenállásos a szpotod.
Azért kérdi meg rendeléskor pl az Aliexpress is hogy pl a konyhádba milyen szpotot kérsz, dimmerelhetőt vagy simát.

Avatar
Jimy
biciklis
biciklis
Hozzászólások: 34
Csatlakozott: 2016.06.08. 17:12
MZ-d típusa: ETZ 250
Tartózkodási hely: Tata

Re: Elektronika topik - a pokol kapuja

Hozzászólás Szerző: Jimy » 2017.09.01. 17:01

z25z írta:Elektroguruk-hoz lenne egy kérdésem: adott egy (2db) 20W-os spot LED amit szerettem volna változtatható fényerejűre megcsinálni.
Kicsit több infó kellene a spot-ról. Esetleg lehet -e tudni mi van benne? Előtétre gondolok. Tippem van, de addig nem írom.

Avatar
z25z
Aki 7ezerig pörgeti
Aki 7ezerig pörgeti
Hozzászólások: 2349
Csatlakozott: 2007.07.17. 13:30
MZ-d típusa: 21 ló 300as patkóval
Tartózkodási hely: Szeged-Karcag
Kapcsolat:

Re: Elektronika topik - a pokol kapuja

Hozzászólás Szerző: z25z » 2017.08.21. 16:20

Elektroguruk-hoz lenne egy kérdésem: adott egy (2db) 20W-os spot LED amit szerettem volna változtatható fényerejűre megcsinálni. Mivel kb. 4,6 A megy rajta keresztül ezért potméter nem nagyon jöhetett szóba. A legjobb megoldásnak egy dimmer beiktatása tűnt. kb. ilyesmi:
Kép
A dolog életképes, de van valami fura a működésében, ami nem tetszik, így egyelőre nem is szereltem be. Szóval: a spotledeknek amúgy is van egy minimális "zaja" ha be van kapcsolva. De ahogy a dimmerrel csökkentem a fényerőt ez a zaj egyre intenzívebbé válik. Mint amikor egy trafó (pl. régi orosz akkutöltők) zúgnak. És egészen levéve a fényerőt pedig a ledek nem folyamatosan égnek, hanem vibrálnak. (Kipróbáltam sima ledszalaggal, azzal tökéletesen működik.) A kérdés az, hogy:
-mitől van?
-normális jelenség-e?
-mennyire befolyásolja a működést/élettartamot?
-milyen káros hatása lehet?
-lehet-e így használni vagy nincs értelme, mert tönkre megy?
-ki lehet-e küszöbölni valahogy?

Avatar
aronpfabian
bajnok
bajnok
Hozzászólások: 1042
Csatlakozott: 2014.04.25. 11:53
MZ-d típusa: ETZ 250, TS 150
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Elektronika topik - a pokol kapuja

Hozzászólás Szerző: aronpfabian » 2017.08.20. 22:03

És ez eredeti VAPE, nem a hibásan szitázott koppintás mint amit a Futárnál kaptak többen is.

Örülök hogy működik, használd egészséggel :)

Avatar
sipos100
babakocsis
babakocsis
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: 2017.06.25. 21:10
MZ-d típusa: ETZ 250
Tartózkodási hely: Vác
Kapcsolat:

Re: Elektronika topik - a pokol kapuja

Hozzászólás Szerző: sipos100 » 2017.08.20. 21:37

aronpfabian írta:
sipos100 írta:Sziasztok! Új tulajdonos és tagként kérdezem, hogy ilyen 12V-os Vape R66 feszültségszabályozót használ-e valaki 250-es ETZ-ben? jó-e?
Jawa-hoz hirdetik általában, de a gyártó oldalán a letölthető pdf pont az MZ bekötésről szól:
http://eshop.vape.cz/z57-regulator-r66

http://e-motorparts.addel.hu/43210-jawa ... jw200h-twn

Köszi!
Igen, ez is jó bele a rajz és a leírt adatok alapján.
Az e-motorparts boltot viszont kerüld, tuti nincs nekik készleten, a weboldaluk egy hatalmas kamu.
(tipikus viselkedésük: megrendeled a ritka cuccot amit az oldaluk hirdet és sehol máshol nincs, felhívnak hogy "saaaaaaaajnos épppppppen elfogyott" és elkezdenek rábeszélni a mindenhol máshol is kapható kisipari/tajvani cuccokra, amik náluk jó 20%-kal drágábbak)
Hogy teljes legyen a történet: vásároltam ilyet és tegnap beszereltem. Működik, eddig teljesen ok. A beszerzés egy szlovák boltban történt Ipolyságon (Sahy) 24 EURO-ért. Mivel pont ugyanazok a csatlakozók vannak rajta mint az eredeti relésen, így nem volt nehéz a beszerelés sem.
Kép

Avatar
aronpfabian
bajnok
bajnok
Hozzászólások: 1042
Csatlakozott: 2014.04.25. 11:53
MZ-d típusa: ETZ 250, TS 150
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Elektronika topik - a pokol kapuja

Hozzászólás Szerző: aronpfabian » 2017.08.16. 08:13

Ahhoz a fajta forgórészhez jó aminek a teteje lapos és nincs rajta semmi csak a réz tekercselés vége szigetelőcsőben felvezetve.
Van egy másikfajta (sokkal ritkább) aminek a tetején nagy, körszelet alakú szegecselt bakelit lapokra van kivezetve a tekercselés. Ez önmagában is elég "magas", az IFA gyűrűfoglalat szélén lévő pöcök már beleakad az MZ állórészbe ha átalakítod.

Avatar
hell
bajnok
bajnok
Hozzászólások: 2149
Csatlakozott: 2008.06.28. 19:24
MZ-d típusa: ETZ 250 De Luxe
Tartózkodási hely: Nagymágocs

Re: Elektronika topik - a pokol kapuja

Hozzászólás Szerző: hell » 2017.08.16. 07:33

Állítólag az valóban jó csak itt a boltban nem jutottam hozzá sehol még...

Avatar
csoka
nagy ETZ-s
nagy ETZ-s
Hozzászólások: 436
Csatlakozott: 2011.02.06. 22:24
MZ-d típusa: ETZ125,ETZ250
Tartózkodási hely: Mezőberény Békés megye

Re: Elektronika topik - a pokol kapuja

Hozzászólás Szerző: csoka » 2017.08.16. 00:47

KGST járműalkatrész boltban lehet kapni IFA csúszógyűrűket.Az bronzból van,és talán azonos a mérete is.Azért kérdezz meg mást is,nem akarlak félre vezetni.

Avatar
hell
bajnok
bajnok
Hozzászólások: 2149
Csatlakozott: 2008.06.28. 19:24
MZ-d típusa: ETZ 250 De Luxe
Tartózkodási hely: Nagymágocs

Re: Elektronika topik - a pokol kapuja

Hozzászólás Szerző: hell » 2017.08.15. 09:54

Nagyon köszönöm! Magyarul nekem a lényeg az alsó gyűrűt kell a vasba furt lukba menő vezetékre forrasztani...
De gondolom az egyes gyűrűk vastagsága az mindegy. Mint a képen látható.
Megpróbálkozunk a csúszógyűrű gyártásaval. Mert nem találni sehol sem rézből vagy bronzból eladót. És senki nem jelezte az évek alatt tudna vagy lenne eladója(tisztelet a kivételnek de az más tészta :) )...

Kép

Vagy használ már ilyet valaki? Ha igen mennyire használható ez mert ha jó akkor nem kinoztatom a eszterga mestert...

http://vaszkoshop.hu/spd/SMA-MZETZ-0081 ... 25-150-250

Avatar
aronpfabian
bajnok
bajnok
Hozzászólások: 1042
Csatlakozott: 2014.04.25. 11:53
MZ-d típusa: ETZ 250, TS 150
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Elektronika topik - a pokol kapuja

Hozzászólás Szerző: aronpfabian » 2017.08.15. 08:11

hell írta:A forgórészen a csúszógyűrűk bekötése ez hogy is van(alsó, felső)? Melyik hova megy esetleg valaki tudja? És még annyi lenne milyen vastag lehet max. a rézgyűrű(vagy bronz)?
Eredeti átmérő 35mm
Felső a DF (pozitív) alsó a D- (negatív). A DF kefe csatlakozója a három fázis mellett van, a D- az öntvényre szegecselve (onnan megy fel a testpontra is)

Avatar
hell
bajnok
bajnok
Hozzászólások: 2149
Csatlakozott: 2008.06.28. 19:24
MZ-d típusa: ETZ 250 De Luxe
Tartózkodási hely: Nagymágocs

Re: Elektronika topik - a pokol kapuja

Hozzászólás Szerző: hell » 2017.08.14. 17:46

A forgórészen a csúszógyűrűk bekötése ez hogy is van(alsó, felső)? Melyik hova megy esetleg valaki tudja? És még annyi lenne milyen vastag lehet max. a rézgyűrű(vagy bronz)?

Tenet
babakocsis
babakocsis
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: 2017.08.10. 07:07
MZ-d típusa: Ts 250/1 und oldalko
Tartózkodási hely: Érd
Kapcsolat:

Re: Elektronika topik - a pokol kapuja

Hozzászólás Szerző: Tenet » 2017.08.10. 21:15

Juhejj köszönöm a válaszod \:D/ akkor már csak egy forgó részt köll beszereznem :-"

Válasz küldése

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Bing [Bot] valamint 17 vendég